Markéta Davidová vybojovala malý křišťálový glóbus za vytrvalostní závody

21. ledna, 2022

Po osmi letech vládne vytrvalostním závodům znovu Češka. Na Gabrielu Soukalovou dnes v Anterselvě navázala Markéta Davidová, které k zisku malého křišťálového glóbu stačilo šesté místo. Bodovaly i 25. Jessica Jislová a v životním závodě 29. Tereza Voborníková.

Report

Před závodem nechtěla Markéta Davidová o malém křišťálovém glóbu slyšet. „Vůbec to teď neřeším,“ říkala. Ale slyšela o něm během dnešního vytrvalostního závodu.

Vedoucí žena disciplíny na startu

Po dvou nulách držela páté místo, po jedné chybě na třetí střelbě si polepšila na čtvrté místo. Na závěrečné stojce sice nechala dva nesestřelené terče, ale pořád držela velmi dobré šesté místo. A hlavně byla před svou hlavní konkurentkou v boji o malý křišťálový glóbus Rakušankou Hauserovou.

Makula se střelnicí poprala solidně

V posledním kole dostala Markéta Davidová informaci: „Hauser je za tebou, jedeš o glóbus!“ Česká reprezentantka udržela šesté místo až do cíle a bylo jasno: V březnu zvedne nad hlavu malý křišťálový glóbus.

Pro český biatlon je to v pořadí jedenáctý křišťálový glóbus. Poslední dva kousky, za sprint a hromadný start, získala v sezóně 2016/17 Gabriela Soukalová.

Hobla pro vládkyni vytrvalostních závodů

„Myslím si, že dneska byly podmínky složitější. Ale na ležce jsem si chybu zavinila sama, nezareagovala jsem na vítr,“ glosovala Makula svou střelbu. Na trati se dostala do „flow“, jak popisovala po závodě Egilu Gjellandovi. „Dneska jsem se cítila na trati docela dobře. Byla jsem ráda, že jsem se do toho mohla v posledním kole ještě opřít.“ Byl z toho devátý běžecký čas.

Umístění Markéty Davidové dnes nečekaně ohrožovala Tereza Voborníková. Po třech nulách jí patřila sedmá příčka. Závěrečná střelba už české juniorce tolik nevyšla, minula dva terče, ale i tak si dojela pro premiérové body za 29. místo.

Dvě chyby dnes udělala i Jessica Jislová. Bodovala potřinácté v řadě, tentokrát 25. příčkou.

Eva Puskarčíková dokončila závod se třemi trestnými minutami na 57. pozici. Lucie Charvátová sice dobře běžela (22. čas), ale minula šest terčů a obsadila 59. příčku.

O francouzský double se dnes postaraly Justine Braisazová-Bouchetová a Julia Simonová. Bronz získala Švédka Mona Brorssonová.

Šest nejlepších žen dnešního závodu

Co to znamená?

Markéta Davidová vyhrála hodnocení vytrvalostních závodů o 12 bodů před Rakušankou Hauserovou. V celkovém hodnocení se posunula na osmou příčku.

České biatlonistky dnes zaznamenaly třetí nejvyšší bodový součet do Poháru národů (366 b), čímž si upevnily celkové sedmé místo.

Makula se svým týmem

Výsledkový servis

Trefa pro Leontinku

České biatlonistky dnes trefily 84 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 42 000 Kč.

Zrakově postiženým dětem můžou pomoct i fanoušci. Stačí poslat DMS ve tvaru DMS TREFA 60 na číslo 87 777.

Příští závod

V sobotu se v Anterselvě jede hromadný start mužů, do kterého se probojoval i Michal Krčmář. Následuje štafeta žen, do které trenér Egil Gjelland nominoval kvarteto Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík