Juniorský mistr Evropy 2022 ve sprintu se jmenuje: Jonáš Mareček!

22. ledna, 2022

Jonáš Mareček to dokázal! Po zklamání ze 77. místa ve vytrvalostním závodě vybojoval titul juniorského mistra Evropy ve sprintu! V náročném větrném závodě ve slovinské Pokljuce minul po jednom terči vleže i vstoje a v kombinaci s druhým nejlepším běžeckým časem za sebou nechal jak druhého Fina Otto Invenia, tak Itala Iacopa Leonesia. Třináctým místem navíc potěšil Luděk Abrahám. V závodě juniorek doběhla Tereza Jandová patnáctá.

Jonáš Mareček na tratích v Pokljuce

Report

Junioři

Po dvou krásných týdnech panovalo na Pokljuce nepříjemné větrné počasí s nepravidelnými poryvy. Střelba tak byla pro všech 112 účastníků sprintu juniorů o to náročnější. Jonáš Mareček minul hned první terč vleže. Další čtyři už trefil a byl průběžně o 6,6 s druhý za Jacquesem Jefferiesem z Francie. Také vstoje Jonáš jednou chyboval, ale druhý zůstal, když se do vedení dostal Fin Invenius. V závěrečném kole ale Finovi došly síly a novoměstský biatlonista si tak doběhl pro zlato.

Luděk Abrahám vybojoval ve sprintu 13. místo

Luděk Abrahám začal s „námořnickou rozvahou“, v prvním kole měl až 40. čas a po jedné chybě na střelnici byl až 37. v pořadí. Potom však zvýšil tempo, a přestože vstoje minul dva terče, posunul se už na 25. pozici. Skvělým finišem, v závěrečném kole měl druhý nejrychlejší běžecký čas, ještě předstihl 12 (!) soupeřů a vyhoupl se na 13. místo. Solidní 35. příčku a dobrou výchozí pozici do nedělních stíhacích závodů vybojoval Jakub Kocián, který minul pouze jeden terče vleže. Po stojce byl Kuba dokonce 21., ale poslední kolo už mu „nechutnalo“. Na trati měl až 60. čas.

Tomáš Mikyska obsadil 50. místo (2+3), Josef Kabrda 57. (2+1), Ondřej Mánek 64. (2+1) a Jakub Kudrnáč 77. (2+0).

Juniorky

Tereza Jandová rozjela sprint juniorek na 7,5 km výborně. Po bezchybné ležce běžela devátá, po stojce, v níž minula jeden terč, jí patřilo dokonce osmé místo. Jenže v poslední kole ji opustily síly, měla až 42. běžecký čas, a klesla na 15. místo. Celkově dosáhla 28. běžeckého času. Gabriela Masaříková střílela 1+0 a jako nováček v kategorii dosáhla na pěkné 24. místo.

Do stíhacího závodu ještě postoupila 44. Kristýna Otcovská (2+2) a 59. Kateřina Pavlů (4+0). V neděli už nebudou závodit 65. Lenka Bártová (1+2) a 67. Veronika Novotná (2+2).

Tereza Jandová potěšila 15. příčkou

Pohledem trenéra

Michael Málek – junioři

„Dnes byla pro všechny strašně těžká střelnice. Byly velké poryvy, které přicházely v nepravidelných intervalech. Prostě se potvrdilo, že jsme venkovní sport. Jonáš se s tím ale vypořádal, jak nejlépe mohl. Navíc výborně běžel, a to i díky skvěle připraveným lyžím. Hodně spokojený jsem také s Luďou, který dokázala vystupňovat tempo. Koci opět předvedl střeleckou stabilitu. Tomáš Mikyska je jedním z těch, které srazil do kolen vítr.”

Výsledkový servis

Sprint juniorů na 10 km

Analýza sprintu juniorů  

Sprint juniorek na 7,5 km

Analýza sprintu juniorek

Z Jonášova zlata se radoval celý tým!

Tomáš Hermann

Foto: Jana Mrákotová a Tomáš Hermann