Další dobré výsledky juniorů na ME. Ve stíhačce 5. Mareček, 8. Abrahám, 17. Masaříková

23. ledna, 2022

Na dobré výsledky z předchozích závodů Otevřeného mistrovství Evropy juniorů ve Slovinské Pokljuce navázaly české naděje i poslední den šampionátu. Ve stíhacím závodě juniorů doběhl mistr Evropy ze sprintu Jonáš Mareček na páté pozici, Luděk Abrahám (na úvodním snímku) vybojoval osmé místo a mezi juniorkami obsadila Gabriela Masaříková 17. příčku. V medailovém pořadí zemí obsadili Češi na OMEJ 2022 třetí místo za Francií a Německem

Report

Juniorky

Do závodu nakonec místo čtyř českých biatlonistek nastoupily jen dvě. Trenér Zdeněk Vítek níže vysvětluje proč. Gabriela Masaříková startovala z 24. místa, které vybojovala ve sprintu. Svůj výkon založila na kvalitní střelbě (0+1+0+0). postupně běžela 17., 22., 17., a do finiše šla ze 13. pozice. V těsném dojezdu, třináct závodnic mezi 12. a 24. místem dělilo jen 28 sekund nakonec dosáhla na 17. místo.

Zlepšila se také Kristýna Otcovská, jež startovala jako 44. v pořadí. Na střelnici dosáhla výsledku 0+2+1+0. Solidně běžela a v závěrečném kole dokázala ještě zrychlit (11. čas), což ji posunulo z 33. pozice na konečnou 28. příčku.

Gabriela Masaříková

Junioři

Jonáš Mareček vstoupil do stíhačky bezchybnou první položkou a držel se stále na prvním místě. Pak ale přišly dvě chyby a ztráta dvou míst. Na úvodní stojce minul jeden terč a běžel druhý. Boj o stříbro a bronz byl otevřený, jen bezchybný a později vítězný Francouz Paul Fontaine se vzdaloval… jenže v závěr Jonáš opět minula dva terče. Na trať vyběhl čtvrtý a cílovou metu proťal jako pátý.

Jonáš Mareček

Příjemně překvapil Luděk Abrahám. Jakoby mu fyzicky i psychicky prospěl odpočinek, během kterého se zotavoval ze zákroku na srdci. Na trať vybíhal 13., ale po třech bezchybný položkách už byl čtvrtý, medailovým pozicím na dohled. V závěru bohužel minul tři terče, dílem únavy i nezkušenosti. V takové pozici na vrcholné akci byl vůbec poprvé. Výsledkem bylo i tak parádní osmé místo.

Jakub Kocián opět předvedl, že je rozeným střelcem (0+1+0+0). Výsledkem byl posun o devět příček na 26. místo. Josef Kabrda potvrdil střelecké trápení a po sedmi chybách obsadil 54. pozici.

Jakub Kocián

Pohledem trenérů

Zdeněk Vítek – juniorky

„Do závodu jsem nepustil dvě holky. Katka Pavlů byla hodně unavená a měla velký odstup. Tereza Jandová není po pádu stále v optimální pohodě a navíc sezóna je ještě dlouhá. Myslím, že oběma pauza prospěje.

Gábina předvedla krásnou střelbu. Minula pouze jeden terč vleže. Sice už jí také nezbývalo moc sil, ale ještě se v závěru zmáčkla, aby udržela postavení mezi nejlepšími dvaceti. Také Týně Otcovské se závod povedl. Minula sice tři terče, ale také dala dvě nuly. Zlepšila se o 16. míst, a to je dobrý počin.”  

Kristýna Otcovská

Michael Málek – junioři

„Z mého pohledu přišel Jonáš o lepší výsledek už na druhé ležce, kde minul dva terče. V závěru pak musel riskovat, a to znamenalo další dvě chyby. Celkem pět netrefených terčů je moc, s tím bojovat o medaili nelze. Každopádně potvrdil, že patří k juniorské špičce. Pěkný závod jel Luďa. Po třech položkách měl na kontě nulu a mohl bojovat o medaili. Tíhu okamžiku neunesl a byly z toho tři chyby. Ale také, věřím, spousta zkušeností. Kuba Kocián ukázal, že je kvalitním střelcem, dnes za jedna a zlepšení o devět míst. Škoda, že není v lepší běžecké formě. Tomáše Mikysku jsem nechal záměrně stát. Má za sebou hodně závodů a před sebou už v týdnu další evropský šampionát v Německu.

Celkově myslím, se nám šampionát povedl. V každém závodě skončil někdo z kluků do šestého místa, jednou z toho bylo zlato, a společně s holkami máme bronz z mixu.“

Luděk Abrahám

České výsledky v Top Ten OMEJ 2022

1. Jonáš Mareček sprint

3. smíšená štafeta MIX (Masaříková, Jandová, Mánek, Mareček)

5. Ondřej Mánek (vytrvalostní závod)

5. Jonáš Mareček (stíhací závod)

7. smíšená štafeta SINGL (Otcovská, Mikyska)

8. Luděk Abrahám stíhací závod

Výsledkový servis

Stíhací závod juniorů na 12,5 km

Analýza stíhacího závodu juniorů

Stíhací závod juniorek na 10 km

Analýza stíhacího závodu juniorek

Medailové pořadí zemí

Tomáš Hermann