Čeští biatlonisté představili novou kombinézu pro Zimní olympijské hry 2022

24. ledna, 2022

Národní barvy a biatlonové symboly dominují nové kombinéze, kterou obléknou čeští reprezentanti na Zimních olympijských hrách 2022. Olympijskou kombinézu počtvrté v řadě navrhla a vyrobila česká firma Atex.

Olympijskou kombinézu českých biatlonistů nám představí Oldřich Sova, CEO a spolumajitel brněnské firmy Atex. „Na rozdíl od kolekce pro Světový pohár je design celkově čistý a decentní, nechybí však hravé detaily jako např. minimalisticky znázorněné biatlonové terče, běžkařská stopa nebo praporky. Exponovaná místa kombinézy byla navržena tak, aby byli čeští reprezentanti lépe rozeznatelní od ostatních závodníků, na ramenou a pravém lýtku je stylizovaně znázorněná česká vlajka. Z dlouhého sousloví Czech Republic je pro snazší identifikaci barevně zvýrazněno CZE.“

Atex si s kombinézou vyhrál

Atex vytvořil několik návrhů a na výběru toho finálního se podíleli i čeští biatlonisté společně se sportovním ředitelem Ondřejem Rybářem. „Olympijská kombinéza je vždycky v něčem unikátní a tradičně u ní převládá bílá barva. Atex pro nás letos připravil tři návrhy, ke kterým se mohli vyjádřit i sportovci. Myslím si, že se kombinéza opět povedla. Teď je potřeba v ní předvést i pěkné výsledky,“ říká Rybář.

Jako první si kombinézu vyzkoušeli Markéta Davidová a Michal Krčmář, kteří ji oblékli během jednoho z tréninků v italské Anterselvě.

Olympijská kombinéza v celé své kráse

„Už v Hochfilzenu jsme viděli náčrtky kombinézy. Mně osobně se líbila už tam, měli jsme jen drobné připomínky. Když jsem ji teď viděl naživo, tak se to jen potvrdilo. Opravdu se mi olympijská kombinéza líbí. Myslím si, že spojuje moderní design s lehkým nádechem retra. Ale toho zdravého retra, které mám rád,“ pochvaluje si Bimbo novou kombinézu.

„I mně se olympijská kombinéza líbí,“ přidává se Makula. „Oceňuji, že u ní převládá bílá barva. Společně s Atexem jsme jen trochu doladili čepice a čelenky. Jako celek mi přijde kombinéza moc hezká.“

Sluší Makule nová kombinéza?

Každá kombinéza byla ušita v Česku a prošla rukama 14 lidí. Tvoří ji dva hlavní velmi pružné a prodyšné materiály Espan a Mesh. Komfort na krku zajišťuje materiál Roubaix, kolena v teple zase udržuje Dryclim. Jde o materiály od předních firem z Itálie a Španělska.

Biatlonisté ocení i protiskluzové gripy na loktech a trupu. Potřebnou flexibilitu jim pak přináší anatomicky tvarované švy střihu.

Olympijská kombinéza bude mít závodní premiéru v sobotu 5. února, kdy se v čínském Kchu-jang-šu jede smíšená štafeta.

Pro média: Fotky olympijské kombinézy pro redakční použití si můžete stáhnout na tomto odkazu. U fotografií uveďte zdroj: Petr Slavík/Český biatlon