Na německé straně Šumavy startuje evropský šampionát. Vytrvalostní závody poběží jen čtyři Češi

25. ledna, 2022

Zatím skromná je česká výprava na Otevřeném mistrovství Evropy (OME) 2022, které hostí Arber na německé straně Šumavy. Do vytrvalostních závodů nastoupí zítra ve dvou kategoriích jen čtyři reprezentanti. V kategorii mužů poběží pouze Vítězslav Hornig. V kategorii žen se představí trojice Natálie Jurčová, Klára Lejsek a Eliška Teplá. Na programu OME jsou dále – sprinty, stíhací a smíšené závody (mixy i singly). Víkendové závody odvysílá živě ČT sport.

Trénink Vítězslava Horniga pečlivě sledoval trenér Petr Kánský

Známá jména na startu

V Bavorsku zatím panuje mlhavé počasí, teploty se však pohybují po většinu dne pod bodem mrazu. Široké ale kopcovité tratě jsou perfektně připravené. Ve startovní listině najdeme řadu špičkových závodníků i borců, kteří se představí na olympijských hrách. Velkým  favoritem vytrvalostního závodu je bezpochyby Anton Babikov z Ruska, který tuto disciplínu vyhrál před týdnem při Světovém poháru v Anterselvě. Startuje také slovinský veterán Klemen Bauer, nebo norská hvězda Johannes Dale. Ozdobou kategorie žen je určitě Vita Semerenková z Ukrajiny, olympijská vítězka ze štafet a bronzová ze sprint v Soči 2014.

České ženy má na starosti Kamila Jiroutek Rajdlová. Jejich přípravu provázela hustá mlha, což právě prožívá Eliška Teplá. Trenéři tak museli s dalekohledy až k palebné čáře

Jediný Čech (zatím)

Vítězslava Horniga už čeká čtvrtý vytrvalostní závod sezóny po SP v Oestersundu a IBU Cupech v Obertilliachu a Osrblí. Na Slovensku se běžela zkrácená verze disciplíny. „V Arberu to je tvrdé. Tratě jsou opravdu hodně kopcovité. Ale když to srovnám s minulou sezónou, tak jsem rád, že na Evropě mohu závodit. Loni jsem ji kvůli Covidu musel vynechat,“ říká dvaadvacetiletý rodák z Jilemnice, který je juniorským mistrem Evropy z roku 2020 právě ve vytrvalostním závodě.

Vítězslav Hornig

V týmu mužů je připraven závodit také junior Tomáš Mikyska, ten ale, vzhledem k účasti na juniorském šampionátu minulý týden, nastoupí až do pátečního sprintu. Tomáš Krupčík zatím kvůli zdravotní indispozici do Arberu nepřicestoval.

Tomáš Mikyska

A trojice žen

Z českých žen podávala dosud v IBU Cupech nejlepší výkony Eliška Teplá, která bodovala v sedmi z 11 individuálních závodů IBU Cupu. Jejím nejlepším výsledkem je 11. příčka ze sprintu v Osrblí. „Na střelnici jsem letos trochu zpomalila, ale zase mám o hodně vyšší úspěšnost. I na trati se cítím lépe než před rokem,“ říká dívka z Herálce na Vysočině.  „Ovšem tady je to opravdu těžké.“

Natálie Jurčová

V týmu žen bohužel schází Tereza Vinklárková, jež už v této sezóně bodovala ve Světovém poháru. Na start ji nepustí pozitivní covidový test z minulého týdne.

Klára Lejsek

Češi ve vytrvalostních závodech OME

10:15 – muži 20 km: 51 Vítězslav Hornig

Kompletní startovní listina závodu mužů

14:00 – ženy 15 km: 21 Eliška Teplá, 61 Klára Lejsek, 75 Natálie Jurčová

Kompletní startovní listina závodu žen

Eliška Teplá

Program OME 2022 v Arberu

Středa 26. 1.

10:15 – vytrvalostní závod mužů na 20 km

14:00 – vytrvalostní závod žen na 15 km

Pátek 28. 1.

10:30 – sprint mužů na 10 km  

14:00 – sprint žen na 7,5 km

Sobota 29. 1.

10:30 – stíhací závod mužů na 12,5 km – ČT sport

13:30 – stíhací závod žen na 10 km – ČT sport

Neděle 30. 1.

10:30 – smíšená štafeta – MIX – ČT sport

13:30 – smíšená štafeta – SINGL – ČT sport

Testování lyží je nedílnou součástí předzávodní přípravy. Na snímku Natálie Jurčová společně se servismanem Janem Lušovským

Tomáš Hermann