Ve čtvrtek startuje IBU Cup v Novém Městě na Moravě. Češi přišli o nemocného Horniga

02. února, 2022

Tréninkový kolotoč doprovázený kolotočem sněhových přeháněk charakterizovaly dění ve Vysočina Areně den před startem závodů IBU Cupu v Novém Městě na Moravě. Na startu by se mělo ve čtvrtek a v sobotu objevit 116 mužů a 96 žen z 33 zemí. Závodí se bez diváků.

Český tým bohužel i nadále doprovázejí špatné zprávy. Kvůli vysokým horečkám musel výpravu opustit Vítězslav Hornig.

Luděk Abrahám

Bez Horniga

„V úterý večer jsem měl teplotu přes 38 stupňů. Zatím to nevypadá na covid. Rychlý antigenní test jsem měl v pořádku, negativní. Ve čtvrtek mě čeká PCR vyšetření,“ řekl zklamaný Vítězslav Hornig, který už odcestoval domů, do Jilemnice. Týmu mužů už v NMNM schází “covidově pozitivní” Tomáš Krupčík a Jonáš Mareček. „Na závody na domácí trati jsem se moc těšil. Možná mě doběhla únava z evropského šampionátu, kde jsem absolvoval čtyři závody během pěti dnů,“ povzdychl si Vítězslav Hornig.

Ondřej Mánek

Se čtyřmi juniory

V týmu mužů tak zůstala čtveřice Luděk Abrahám, Jakub Kocián, Ondřej Mánek a Tomáš Mikyska. „Naším cílem je, aby se kluci před juniorským mistrovství světa porovnovali se silnou mezinárodní konkurencí. Jsem přesvědčený, že jim to dá více než účast na Českém poháru,“ vysvětluje trenér Michael Málek. A navíc…

Jakub Kocián

Život v bublině

Češi se až do odletu na MSJ za deset dnů uzavřeli do vlastní bubliny, protože tým zůstává v NMNM i po IBU Cupu. „V penzionu Vrchovina máme vyhrazené vlastní patro, každý má svůj pokoj, máme oddělené stravování, nosíme roušky, dezinfikujeme si ruce a dodržujeme další hygienická opatření,“ vypočítává trenér Málek.

Tomáš Mikyska

„Teplo“ domova

Na domácí trati bude závodit rodačka z nedalekého Herálce Eliška Teplá. „Znám to tu dobře, to je pravda. Ale, upřímně, nevím, co teď mám od sebe čekat. Cítím se už dost unavená. A tak mým cílem bude především dobře střílet, a pak se uvidí,“ říká členka místního klubu SK NMNM.

Eliška Teplá

Juniorky až v sobotu

Trenérka žen Kamila Jiroutek Rajdlová bude mít pro úvodní ze dvou sprintů k dispozici vedle Elišky Teplé ještě Kláru Lejsek a Terezu Vinklárkovou, naopak schází nemocná Natálie Jurčová. Juniorky Tereza Jandová a Kristýna Otcovská budou startovat až v sobotním sprintu.

Tereza Vinklárková

Program IBU Cupu v NMNM

Čtvrtek 3. 2. 2022

10:30 – sprint žen na 7,5 km – startovní listina

14:00 – sprint mužů na 10 km – startovní listina   

Klára Lejsek

Tomáš Hermann