Česká smíšená štafeta dojela na úvod zimních olympijských her 12.

05. února, 2022

Začátek zimních olympijských her českým biatlonistům nevyšel. Markéta Davidová na druhém úseku doplatila na chybu servisního týmu a debutant Mikuláš Karlík poté musel na tři trestná kola. Česká smíšená štafeta dojela v Čang-ťia-kchou až 12.

Report

„Ne jedna štafeta půjde na trestné kolo,“ předpovídal den před závodem sportovní ředitel Ondřej Rybář. A hned první úsek mu dal za pravdu. Kroužení se nevyhnulo 7 štafet ze 20.

Jessica Jislová nezahájila svou druhou olympijskou misi ideálně. Tři zaváhání na ležce se jí ale podařilo napravit. Stejně úspěšná byla i se dvěma opravami na stojce. Střelnici opouštěla jako desátá, po dobrém běžeckém výkonu v posledním kole předávala už jako sedmá. Ztráta na vedoucí Norsko byla minuta a 26 sekund. Na svém úseku byla Jislová osmá nejrychlejší.

Pád Jessicy Jislové po předávce

Naopak Markéta Davidová se od začátku na lyžích trápila (až 13. čas). Doplatila na chybu servisního týmu při přípravě lyží. „Omlouváme se Markétě. Dostala lyže, na kterých se jet prostě nedalo,“ mrzelo po závodě Ondřeje Rybáře.

„Došlo k chybě při finální přípravě jejích lyží. Náš servis se snažil situaci ještě zachránit a na poslední chvíli lyže předělat. Dopadlo to tak, že Markéta jela na částečně připravených lyžích,“ upřesnil Rybář.

Na střelnici si oproti svým soupeřkám nevedla špatně. Vleže neminula ani jednou, vestoje třikrát dobíjela, trestnému kolu se ale vyhnula. Předávala jako devátá, ztráta na čelo se takřka nezměnila.

Střelecký výkon Makuly byl solidní

Mikuláš Karlík si svůj debut na olympijských hrách bohužel prodloužil o 450 metrů. Na dvě trestná kola zamířil už po ležce, po stojce přidal ještě jedno. I přes dobrý běžecký výkon (7. čas) předával až jako 14. s téměř tříminutovou ztrátou.

Před nepovedenou ležkou

Sedmý čas na trati i celkově na úseku měl Michal Krčmář, který už toho s celkovým výsledkem nemohl moc udělat. Na střelnici využil tři náhradní náboje a v závěru ještě svedl úspěšný souboj s Ukrajincem Pidručným o 12. místo.

Finiš o 12. místo

Z týmů, co dojely do cíle, mělo české kvarteto spolu s tím kanadským nejhorší střeleckou bilanci 3+17. Na tři trestná kola ale muselo i vítězné Norsko a druhá Francie. Bronz získali sportovci Ruského olympijského výboru.

Výsledkový servis

Příští závod

Biatlonové soutěže na Zimních olympijských hrách v Pekingu pokračují. Ženy čeká vytrvalostní závod, start je opět v 10:00 našeho času.

Karel Halberštádt
Foto: Český olympijský tým