Češi v akci, 7. 2. – Biatlonistky čeká na zimních olympijských hrách vytrvalostní závod

06. února, 2022

V pondělí je na pořadu Zimních olympijských her v Pekingu disciplína, ve které získala Markéta Davidová titul mistryně světa i malý křišťálový glóbus – vytrvalostní závod. Nastoupí do něj také Jessica Jislová a dvě olympijské debutantky, Tereza Voborníková a Lucie Charvátová.

„Nebylo to úplně jednoznačné,“ říká k výběru čtveřice pro 15kilometrový závod trenér Jiří Holubec. „Terka Voborníková zajela poslední vytrvalostní závod velmi dobře a střelecky se jí dařilo i tady. Měli jsme tu kontrolní závod v rámci tréninku a v něm Lucka porazila Evču. I během sezóny předváděla Lucka lepší výkony, a proto dostala v nominaci přednost.“

Stát tedy bude nejzkušenější z české sestavy Eva Puskarčíková. „Evča se běžecky trochu zvedla, ale zase tu zápolila se střelbou. V pondělí pojede sama svůj mini závod, ve kterém se může ukázat. Všechny holky mají stejnou šanci se nominovat do dalších závodů,“ ujišťuje Holubec.

Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu byla nejlepší z Češek ve vytrvalostním závodě 18. Veronika Vítková. Markéta Davidová brala s pěti trestnými minutami 57. příčku, teď je ale v úplně jiné situaci. Vždyť před rokem se ve vytrvalostním závodě na Pokljuce stala mistryní světa, vyhrála v něm i na konci roku v Östersundu a po šestém místě v Anterselvě si zajistila malý křišťálový glóbus.

Olympiáda pro ni ovšem začala nešťastně, když po chybě servisu dostala do smíšené štafety jen částečně připravené lyže a závodem se protrápila. „Samozřejmě jí to nepřidalo, ale myslím, že pochopila, že teď už s tím nic neudělá. Ví, že je na tom dobře, v trénincích jí to šlo. Teď to chce zvládnout na střelnici, mít i trochu štěstí a pevné nervy,“ přeje si Jiří Holubec.

Ten společně s Egilem Gjelland nasadil Markétu Davidovou a Jessicu Jislovou do první startovní skupiny, ve které se představí většina favoritek. „Slunce zapadá kolem páté hodiny, kdy se zároveň startuje. Sníh je postupem času pomalejší, mohlo by se i trochu víc rozfoukat. Navíc není příjemné čekat na start tak dlouho v mraze,“ vysvětluje tuto volbu český kouč.

Vytrvalostním závod žen začne opět v 10:00 středoevropského času.

10:00 – ZOH – vytrvalostní závod žen

  • Česká čísla: 15 Markéta Davidová, 23 Jessica Jislová, 50 Tereza Voborníková, 65 Lucie Charvátová
  • Startovní listina
  • TV přenosy: 10:00 ČT sport, 10:00 Eurosport 1
  • Online výsledky

Karel Halberštádt
Foto: Český olympijský tým