Mikuláš Karlík útočil v olympijském individuálu na skvělý výsledek, nakonec mu patří 31. místo

08. února, 2022

Senzační jízda Mikuláše Karlíka vytrvalostním závodem bohužel neměla dobrý konec. Teprve dvaadvacetiletý biatlonista neustál závěrečnou stojku a k nulovému zápisu přidal tři trestné minuty. Propadl se na 31. příčku, z českých reprezentantů byl i tak nejvýš.

Report

I mužům nabídlo čínské středisko Čang-ťia-kchou pro vytrvalostní závod férové podmínky. Češi patřili na první střelbě ke střeleckým premiantům. Všichni trefili všech pět terčů, nejvýš se držel 16. Mikuláš Karlík.

Karlos se do toho pustil bez zbytečného respektu

Skvěle běžící Karlík kosil terče i nadále. Nuly na druhé a třetí položce znamenaly senzační sedmé místo. Při závěrečné stojce ale byl olympijský debutant viditelně neklidný a minul tři terče.

Na odjezdu ze střelnice

V závěrečném kole už neudržel vysoko nastavené tempo a s posledními zbytky sil finišoval jako 31. I tak měl Karlík v součtu 17. běžecký čas. Poprvé v sezóně dojel Karlos na bodech. Tedy pomyslných bodech, protože olympiáda se nezapočítává do Světového poháru.

I Jakub Štvrtecký rozjel závod dobře

Běžecké výkony dávaly šanci na dobrý výsledek i Jakubu Štvrteckému (23. čas) a Michalu Krčmářovi (28. čas), na střelnici ale oba nasbírali pět trestných minut. Krčmář minul tři terče na třetí střelbě a obsadil až 59. místo. Štvrtecký se tří chyb dopustil zase na své první stojce, v cíli byl 65.

Bimbo umí rozhodně střílet líp

Mezi Krčmáře a Štvrteckého se dostal 62. Milan Žemlička, který sice střílel z našich nejlíp (2 chyby), ale tradičně ztrácel na trati (84. čas).

Vyčerpaný Žemla

Olympijským vítězem se i přes dvě chyby stal Francouz Quentin Fillon Maillet. Stříbro bere bezchybný Bělorus Anton Smolski a bronz třikrát nepřesný Nor Johannes Thingnes Bø, který obhajoval zlato.

Co to znamená?

Mikuláš Karlík je po dnešním 31. místě třetím pod čarou v boji o hromadný start. Dalším českým reprezentantům se po nulovém bodovém zisku hromadný start vzdálil.

VIDEO: Podívejte se na Mikuláše Karlíka a jeho Cestu za snem

Výsledkový přehled

Příští závod

Biatlon má na programu dva volné dny. Závodit se bude zase v pátek, kdy jedou ženy sprint. V sobotu čeká stejná disciplína i muže. Oba závody začínají v 10:00 našeho času.

Karel Halberštádt
Foto: Český olympijský tým