Lucie Charvátová obsadila v olympijském sprintu 25. místo. Do stíhačky postoupily všechny Češky

11. února, 2022

Lucie Charvátová si přivezla na olympiádu dobrou střeleckou formu. V dnešním sprintu v Čang-ťia-kchou minula až poslední terč a obsadila 25. místo. Jednu chybu udělala také 31. Jessica Jislová, naopak Markéta Davidová musela na čtyři trestná kola a skončila až 41. Do stíhačky proklouzla z 58. místa i juniorka Tereza Voborníková.

Report

Dobré podmínky v Čang-ťia-kchou vydržely i na sprint žen. Markéta Davidová je ale na rozdíl od vytrvalostního závodu nedokázala využít ve svůj prospěch. Už po ležce musela na dvě trestná kola a dalších 300 metrů navíc absolvovala po stojce. „Rány měla nahoře, přejížděla je,“ našel trenér Jiří Holubec příčinu chyb.

Na trati si Makula opět vedla slušně, zajela 11. běžecký čas, a díky tomu porazila řadu mnohem lépe střílejících soupeřek. Obsadila 41. příčku a byla třetí nejlepší z českých biatlonistek.

Na trati Makula opět konkurovala nejlepším

Druhou nejlepší byla Jessica Jislová. Po chybě na ležce už se na stojce nemýlila, navíc v posledním kole zaběhla 16. čas (celkově 40.). Do stíhačky půjde z 31. pozice.

Dole projíždějící Jess

Na špičkový výsledek útočila Lucie Charvátová. Minula až poslední terč a do závěrečného kola vyjížděla z 15. příčky. V závěrečným metrech už jí ale scházely síly, které ztratila mimo jiné i kvůli dvojí výměně hůlky po tom, co měla po odjezdu z ležky problém s nasazením poutka.

„Skoro se nepoznávám. Střelba je najednou dobrá a na trati se neskutečně trápím. Poslední kolo už bylo strašně těžké,“ přiznala Lucka v pozávodním rozhovoru pro ČT sport. V posledním kole měla až 64. čas (celkově 44.) a finišovala jako 25. Za zmínku a pochvalu stojí 18. střelecký čas.

Vyčerpaná Lucka

Juniorka Tereza Voborníková neměla dobrý vstup do závodu, vleže netrefila dva terče. Stojku už si pohlídala a posunula se na 60. místo. Závěrečné kolo zvládla dobře (48. čas), poskočila o dvě příčky a i ona pojede nedělní stíhačku.

a Terka

Olympijskou vítězkou se stala bezchybná a zároveň nejrychlejší Norka Marte Olsbuová Røiselandová, která si do stíhačky ponese více než půlminutový náskok na druhou Švédku Elviru Öbergovou a třetí Italku Dorotheu Wiererovou. Nejlepší z Češek Lucie Charvátová za vítězkou zaostala o minutu a 51 sekund.

Makula před olympijskou vítězkou Marte Olsbuovou Røiselandovou

Co to znamená?

Lucie Charvátová se blíží účasti v hromadném startu, momentálně je v kvalifikačním žebříčku 23. Tři body ztrácí na poslední postupové 30. místo Jessica Jislová. Markéta Davidová má účast v masáku jistou na základě postavení ve Světovém poháru.

Výsledkový servis

Příští závod

V sobotu od 10 hodin našeho času pojedou olympijský sprint muži. Ženy nastoupí do stíhačky v neděli v 17 hodin pekingského času, tedy opět v 10 hodin našeho času.

Karel Halberštádt
Foto: Český olympijský tým