Michal Krčmář vybojoval v olympijském sprintu 16. příčku, Mikuláš Karlík 28.

12. února, 2022

Kousek chyběl českým biatlonistům k výbornému výsledku ve sprintu na Zimních olympijských hrách v Pekingu. Michal Krčmář skončil po chybě při poslední ráně 16., skvěle běžící Mikuláš Karlík se zase po nepovedené stojce propadl na 28. příčku. Poprvé od roku 2006 pojedou olympijskou stíhačku čtyři Češi.

Report

Program, který losuje startovní čísla, jako by chtěl Michalu Krčmářovi připomenout, že v dnešním sprintu obhajuje stříbrnou medaili. Vylosoval mu číslo 36, stejné jako měl před čtyřmi roky v Pchjongčchangu.

Krčmář hodil za hlavu nepovedený vytrvalostní závod a po čisté ležce útočil na umístění v elitní desítce. Stojku odstřílel za skvělých 23 sekund, jen poslední rána nenašla cíl. „I v trénincích cítím, že to můžu vestoje trochu pustit. Dneska jsem to pustil, i když pátá rána byla už extrém. Tu jsem měl odložit, ale jak jsem byl v závodě, tak jsem to nedokázal zpracovat,“ líčil český reprezentant v rozhovoru pro ČT sport.

Start prvního z českých reprezentantů

Na lyžích mu patřil 24. čas. „Asi mi k ideálnímu závodu něco chybí. Ale není to nic, s čím by se nedalo závodit. Takový standardní výkon na lyžích,“ hodnotil svůj běh Krčmář. Kombinace běhu a střelby mu v cíli stačila na solidní 16. místo.

To Mikuláš Karlík po trati letěl. Se sedmým běžeckým časem za sebou nechal Švéda Samuelssona nebo Francouze Jacquelina. Navíc dokázal odstřílet čistě vleže a na stojku přijížděl na senzačním pátém místě.

Těžkou situaci ale dvaadvacetiletý talent stejně jako ve vytrvalostním závodě neustál a po třech chybách klesl na 28. příčku. Svůj výkon zhodnotil v rozhovoru pro iDnes.cz.

Klíčová chvíle pro Karlose

Jakub Štvrtecký a Adam Václavík museli shodně objet tři trestná kola a ze střelnice odjížděli na 70. a 71. příčce. V posledním kole ale zabojovali a nakonec oba prošli do stíhacího závodu. Štvrtecký odstartuje s číslem 58, Václavík s číslem 59.

V posledním kole se Kuba vydal ze všech sil

Poprvé od Turína 2006 pojedou olympijskou stíhačku všichni čtyři čeští muži. Ten nejlepší, Michal Krčmář, bude na vítěze sprintu Johannese Thingnese Bøho ztrácet minutu a 22 sekund. Nora dnes na pódiu doprovodil starší bratr Tarjei, který skončil třetí. Stříbro slaví Francie a konkrétně Quentin Fillon Maillet.

Covid-19, pozdní přílet a karanténa přímo v dějišti her. Přesto si Adam vyjel stíhačku

Co to znamená?

Michala Krčmáře a Mikuláše Karlíka dnešní výsledky zatím posunují mezi postupovou třicítku do hromadného startu. Krčmář bude zítra ve stíhačce hájit 28. místo, Karlík 29.

Zatím povedená olympijská premiéra Mikuláše Karlíka

Výsledkový servis

Příští závod

V neděli se v Čang-ťia-kchou jedou oba stíhací závody. Začínají ženy v 10:00 našeho času, muži přijdou na řadu v rychlém sledu v 11:45.

Karel Halberštádt
Foto: Český olympijský tým