Vysočina Arena hostí mezinárodní IBU Central European Regional Cup pro dorost a juniory

17. února, 2022

Počasí vůbec nepřálo oficiálním tréninkům před závody IBU Central European Regional Cupu a SCM Open v Novém Městě na Moravě. Silný vítr, nepříjemný déšť a výrazné oteplení přiměly organizátory uzavřít všechny lesní úseky tratí ve Vysočina Areně.

Nepřízeň počasí

„Po ránu to bylo hodně špatné,“ připustil ředitel závodů Michal Zicháček. „Na tratě napadalo nejen jehličí, ale i větve. Lesní úseky jsou tak špinavé a nebezpečné. Uzavřeli jsem Modříňák i Plačkovec.“ Dopolední tréninky se tak odehrály převážně na stadionu nebo na přilehlé louce. „Vlastně všude tam, kde bylo bezpečno,“ doplnil Michal Zicháček.

Zahraniční účast

IBU Central European Regional Cup je nový formát závodů Mezinárodní biatlonové unie. Jeho cílem je poměření sil na mezinárodní úrovni v rámci blízkých zemí. Do Nového Města na Moravě přijeli vedle tuzemských sportovců také reprezentanti Slovenska a Maďarska. „Mrzí nás, že zcela bez odezvy zůstal CER Cup v Polsku,“ povzdychl si Michal Zicháček. Přihlášeno je 134 sportovců z toho 17 ze Slovenska, pět z Maďarska a jeden z Kanady.

Dorost a juniorské kategorie

Klání ve Vysočina Areně jsou určené dorostu a juniorům. Závodit se bude celkem v osmi kategoriích: dorostenky (W16, W17, W19), dorostenci (M16, M17, M19), juniorky (JW) a junioři (JM). Během tří závodních dnů jsou na programu disciplíny – sprint, hromadný závod a štafetový závod trojic.     

Naděje pro naděje

Nominačním kritériem pro mladé české sportovce bylo buď členství ve Sportovním centru mládeže (SCM) nebo I. výkonnostní třída, nebo, ve výjimečných případech, doporučení trenéra. „Chceme dát příležitost i sportovcům, kterých se nějakým způsobem dotkla aktuální covidová situace, nebo měli jiné zdravotní problémy a neměli příležitost zabojovat o I. výkonnostní třídu,“ vysvětlit ředitel soutěží Českého poháru dorostu a dospělých Vlastimil Vávra.  

Program CER Cup a SCM Open

NMNM 18. – 20. 2. 2022

Pátek 18. 2.

10:00 – start sprint W/M – 17-J

13:05 – start sprintu W/M16

Sobota 19. 2.

10:00 – start hromadného závodu W/M – 17-J

13:20 – start hromadného závodu W/M16

Neděle 20. 2.

10:00 – start trojčlenných štafet  W – 16-J

11:45 – start trojčlenných štafet   M – 16-J

IBU CER CUP Biathlon a SCM Open – podrobnosti

Tomáš Hermann