Český tým je na MSJ&D v USA kompletní. Trénuje také olympionička Tereza Voborníková

21. února, 2022

Už jen za 48 hodin odstartuje v Soldier Hollow ve státě Utah Mistrovství světa juniorů a dorostu pro rok 2022. Česká výprava je od pátku, kdy se k týmu připojila i olympionička Tereza Voborníková, kompletní. Základ české reprezentace se připravuje ve Spojených státech už od neděle 13. února. Nominováno bylo celkem 17 závodníků.

“Velký” kluci za velkou louží – zleva junioři: Mikyska, Mánek, Abrahám, Kocián

Změna počasí

Během aklimatizace a tréninků přálo českým nadějím počasí. „V noci mrzlo a přes den teplota dosahovala i jarních osm devět stupňů,“ hlásil z dějiště šampionátu trenér Zdeněk Vítek, který je zodpovědný za juniorky i dorostenky. „Na trati to byl vlastně takový firn. Ale pro trénink to byly dobré podmínky.“

V pondělí se však počasí otočilo. „Ráno jsem se probudili do zasněžené krajiny. Mrzne i přes den,“ doplnil novou informaci trenér juniorů a dorostenců Michael Málek. A mrazivé počasí s občasnými sněhovými přeháňkami by mělo vydržet dle předpovědi až do soboty.             

Tady byla před 20 lety olympiáda. Mnozí z účastníků MSJ&D 2022 ještě nebyli na světě…

Včasná aklimatizace

Dobrou zprávou je, že nedělními covidovými testy prošel celý tým „bez ztráty kytičky“. „Všechna děvčata jsou zdravá včetně Terky Voborníkové, která po dlouhém přesunu z Číny přes Kanadu už v sobotu začala s lehkým tréninkem,“ řekl Zdeněk Vítek na adresu 34. ženy olympijského vytrvalostního závodu. Také mladé pánské osazenstvo je zdravé.

S juniorským týmem už trénuje i olympionička Tereza Voborníková

„Myslím, že jsme udělali s časným příletem dobře. Po dvou třech dnech se všichni stabilizovali na nový časový režim a teď jsou v pohodě,“ upřesnil Michael Málek. Naplno už trénuje i čerstvý juniorský mistr Evropy Jonáš Mareček, který byl na přelomu ledna a února pozitivní na Covid-19. „Ale jakou má formu, to prozradí až samotný závod,“ podotkl trenér Málek.

Sendvičová kultura nestačí

Český tým, stejně jako většina účastníků šampionátu, bydlí v jednom velkém hotelu v městečku Midway nedaleko střediska oblasti Heber City. Jediným minusem je zatím stravování.  „Snídaně a večeře jsou celkem v pohodě. Ale sendviče k obědu to je něco, na co nejsme zvyklí, co je jednotvárné a co zejména sportovcům vůbec nestačí…“

Když sendviče nestačí…

Jako ve škole

Do areálu se účastníci šampionátu dopravují autobusy. „Nejprve to byly tradiční žluté školní autobusy,“ prozradil Zdeněk Vítek. „Nyní už to jsou klasické cestovní autobusy.“ Na tratích a střelnici v Soldier Hollow trénovali Češi obvykle jednou denně. „Bylo to dané nepravidelnou dopravou. Proto jsme vždy jednu fázi řešili tréninkem ve městě a okolí.  Třeba místo vyjetí klasikou se šli kluci proběhnout v maratonkách,“ dal příklad improvizace Michael Málek. V průběhu minulého týdne si užívali Češi v areálu relativní klid. „Byli jsme tu jen my, Finové a Japonci,“ řekl Zdeněk Vítek. „O víkendu ale byl na střelnici přetlak,“ dodal Michael Málek. „Dorazily už všechny týmy.“

Ze života ve školním autobuse

Šampionát zahájí ve středu 23. února vytrvalostní závody dorostenců a dorostenek.

Kompletní program MSJ&D 2022, připomenutí české nominace a ohlédnutí za juniorskými i dorosteneckými výsledky minulých sezóny vám přineseme v úterý.      

Tomáš Hermann

Foto: Český juniorský tým/Ondřej Mánek a Petr Slavík