Další zlato z USA. Tereza Voborníková je juniorskou mistryní světa ve sprintu!

26. února, 2022

Snad jako by třetí místo z vytrvalostního závodu bylo Tereze Voborníkové málo. A tak česká juniorka přebarvila bronz na zlato! Odchovankyně jilemnického biatlonu sice minula hned první terč, ale pak už si počínala bezchybně. Navíc na trati byla nejrychlejší úplně ze všech! Titulem mistryně světa tak navázala na Jonáše Marečka, jenž ve čtvrtek vyhrál vytrvalostní závod juniorů.

Tereza Voborníková na střelnici

Report

Po úvodní položce  a jednom trestném kole patřilo Tereza Voborníkové 10. místo, po bezchybné stojce byla třetí a v cíli už se jí všech 56 soupeřek dívalo na záda! Na trati dokázala stupňovat tempo. V prvním kole měla čtvrtý čas, ve druhém byla nejrychlejší a ve finiš taktéž!

Medailistky: zlatá Tereza Voborníková uprostřed, vlevo stříbrná Italka Rebecca Passlerová a vpravo třetí Lisa Maria Sparková z Německa

Ostatním českým juniorkám se tolik nedařilo na střelnici, shodně minuly po třech terčích. Kristýna Otcovská (1+2) obsadila dělené 30. místo, Tereza Jandová (2+1) skončila 37. a Gabriela Masaříková (1+2) se umístila jako 49. v pořadí.

Kristýna Otcovská nemá jen závodnické srdce…

Pohledem trenéra

Zdeněk Vítek

“Hned při ležce mi zatrnulo. První rána dole, druhá sice do terče, ale nahoře. Co se děje?!, říkal jsem si. V tréninku i ve vytrvalostním závodě trefovala Tereza jen centry… Naštěstí se pak hned vrátila do svého normálu. Stojku si pohlídala, i když, jak se sama přiznala, už se jí nohy klepaly. Ale to k tomu patří. Důležité je, jak to zvládla. Po trati pak letěla neskutečně, bylo poznat, že jí to dnes chutnalo!

Když se ohlédnu a vidím třetí místo z vytrvalostního závodu, a teď zlato ze sprintu, myslím, že už nebude litovat té náročné cesty z olympiády v Pekingu. Vyplatilo se to.

Týmová radost je vždy nejvíc!

A ostatní? Tři chyby jsou moc. I když obecně musím říci, že z výkonů Kristýny Otcovské mám radost. Lyžuje tři roky a co tady předvádí, klobouk dolů. Těžko říci, kam až se může posunout. Bude záležet na ní, jaké si zvolí priority, protože začala se studiem medicíny… Terka Jandová na tom není špatně, ale dnes závod bohužel pokazila hned na úvod. Dvě chyby vleže ve sprintu jsou pro sportovce velkou dekou. Gábina Masaříková se tady zatím s formu na trati ani na střelnici nepotkala.”

Pohledem mistryně světa

Tereza Voborníková

„Když jsem minula hned první terč, úplně se mi sevřel žaludek. Myslela jsem si, že mám po závodě. A vůbec by mě v tu chvíli nenapadlo, že můžu vyhrát. Přišlo mi, že na trati nepodávám zvlášť dobrý výkon, necítila jsem se silná. Naopak jsem v té nadmořské výšce a v tom profilu hodně trpěla. Naštěstí vše dobře dopadlo. Ve finiši jsem udělala maximum, co jsem mohla, kam mě síly a odhodlání pustily. Prostě jsem věděla, že kvůli té chybě na střelnici musím běžet, jak nejlépe umím. Moc mi v tom pomohly i výborně připravené lyže. Povedlo se a nemám slov…“  

Biatlon je nádherný sport, zlato je skvělým úspěchem, ale v životě jsou důležitější věci…

Výsledkový servis

Sprint juniorek na 7,5 km

Analýza sprintu juniorek

Tomáš Hermann

Foto: IBU / Björn Reichert/Bhoto.de, Český juniorský tým a Jana Mrákotová