Tereza Jandová nedokončila kvůli zdravotní indispozici druhý úsek štafety juniorek na MSJ

02. března, 2022

Ten pohled nebyl hezký. Houf lidí se sbíhal kolem Terezy Jandové, která zkolabovala jen několik stovek metrů před druhou předávkou štafet juniorek na světovém šampionátu v Soldier Hollow. „Naštěstí to vypadá dobře,“ říkal s velkou úlevou v hlase trenér Zdeněk Vítek. „Terka má pravděpodobně natržený břišní sval. V tuto chvíli je ještě na pozorování u lékařů, ale jak všichni věříme, nemělo by to být nic vážnějšího.“

Titul mistryň světa vybojovaly juniorky Itálie před Německem a skvěle finišující Francií.    

Tereza Jandová. Měla by být v pohodě!

Report

Jak se závod zpočátku vyvíjel?  

Gabriela Masaříková (0+0/0+0) sice není na MSJ ve své nejlepší běžecké formě, ale střelbu zvládla bravurně, bez jediné chyby, a předávala jako pátá. Tereza Jandové (0+1/0+3) držela po stojce šestou příčku na dohled páté Francii. Na předávku však nedojela. Několik stovek metrů před předávkou zkolabovala.

Tereza Voborníková ani Kristýna Otcovská tak na trať nevyjely.

V konečném hodnocení Poháru národů za celou sezónu 2021/22 obsadily české juniorky šesté místo.

Pohledem závodnice

Tereza Jandová

“Přiznám, že ještě nikdy se mi nic takového nestalo. Nejprve to vypadalo na slepák, potom na svalové zranění, jak o tomu mluvil i Zdeněk Vítek. Po posledním vyšetření mi doktoři říkali, že se mi dostalo hodně krve z nohou do břicha… Z mého pohledu to vypadalo tak, že jsem byla během sjezdu ve vajíčku a najednou jakoby do mě někdo vrazil kudlu. Ukrutná bolest, nebyla jsem schopná udělat ani krok, natož dojet 200 metrů na předávku. To mi připadalo jako dostat se na konec světa.

Hodně se mi ulevilo, že to nebylo nic se srdcem, se kterým už jsem také měla problémy. Ale to teplo (v průběhu závodu bylo až 16°C, pozn.) mi vůbec nesedí. Ani krátký rukáv, ani kraťasy mi nepomohly… Strašně mě to kvůli holkám mrzí, ale nebyla jsem schopná s tím vůbec nic dělat.”

Výsledkový servis

Štafety juniorek na 4x 6 km

Analýza štafet juniorek 4x 6 km

Pohár národů sezóny 2021/22

Tomáš Hermann

Foto: IBU / Björn Reichert/Bhoto.de