V italském Ridnaunu vrcholí IBU Cup. Nejlepší z českých biatlonistů ve sprintu 23. Tomáš Mikyska

10. března, 2022

Tři čeští reprezentanti bodovali ve sprintu závěrečného kola IBU Cupu sezóny 2021/2022, které hostí severoitalské Ridnaun. Junior Tomáš Mikyska uspěl i přes tři chyby na střelnici. Bodoval také 25. v pořadí Vítězslav Hornig a na první body v kariéře dosáhl i junior Luděk Abrahám, jenž obsadil 31. místo. Závodu mužů na 10 km vyhrál Nor Erlend Bjoentegaard, mezi ženami byla na trati 7,5 km nejlepší Lou Jeanmonnotová z Francie.

Tomáš Mikyska

Report

Muži

Tomáš Mikyska (1+2) byl po ležce 19. a po stojce 29. Těžil zejména z rychlého běhu. Na trati měl osmý čas, a ten mu vynesl konečnou 23. příčku. Vítězslav Hornig (1+0) potvrdil střeleckou stabilitu, ale po téměř celou sezónu čeká na běžecké zrychlení. Do finiše vybíhal z 18. pozice, ale v závěrečném okruhu ztratil téměř 50 sekund a o sedm míst se propadl. Celkově měl 35. běžecký čas. Příjemným překvapením byl výkon Luďka Abraháma (ročník 2002), jenž střílel 1+1 a na trati dosáhl 28. času. V závěrečném okruhu měl dokonce 14. (!) nejlepší čas a posunul se z průběžné 38. pozici na 31. příčku v cíli.

Na body nedosáhli 43. Tomáš Krupčík (0+1), ani 63. Josef Kabrda (2+2), který bude chybět i ve stíhacím závodě          

Vítězslav Hornig

Ženy

Žádná z českého kvarteta nebodovala, avšak všechny postoupily do sobotních stíhacích závodů. A jak Češky dopadly? Juniorka Kristýna Otcovská (0+2) potěšila 42. místem, když za sebou o jednu příčku nechala i mnohem zkušenější Terezu Vinklárkovou (1+1). Natálie Jurčová (0+1) skončila 49. a Klára Lejsek (0+3) byla klasifikována na 57. pozici. Na startu chyběla Tereza Jandová, jež kvůli onemocnění odcestovala už ve středu zpět domů.  

Kristýna Otcovská

Pohledem trenérů

Michael Málek – muži

„Škoda, že Tom Mikyska ze svého opravdu dobrého běhu nevytěžil víc. Opakuji se, ale už dvě chyby ve sprintu jsou moc a tři příliš. Víťa Hornig je dobrým střelcem, to všichni víme. Potřebuje prorazit v běhu. Upřímně, Luděk mě překvapil. Na svůj věk podal kvalitní, konkurenceschopný výkon.“

Luděk Abrahám

Kamila Jiroutek Rajdlová – ženy

„Holky na body nedosáhly, což je škoda. Na druhou stranu všechny jsou ve stíhačce. Odpolední závod už byl náročný, počasí teplé, jarní, sníh těžký. Týna Otcovská mě mile překvapila. Věřím, že ve stíhačce alespoň některé holky na body dosáhnou.“  

Výsledkový servis

Sprint mužů na 10 km

Analýza sprintu mužů

Sprint žen na 7,5 km

Analýza sprintu žen

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík a Tomáš Hermann