Tomáš Mikyska 13. ve stíhacím závodě IBU Cupu v italském Ridnaunu

12. března, 2022

Čtyři z osmi českých reprezentantů bodovali ve stíhacích závodech závěrečného podniku IBU Cupu, který hostí Ridnaun v Itálii. Nejlepšího výsledku dosáhl 13. Tomáš Mikyska (na úvodním snímku), Tomáš Krupčík skončil 28., Vítězslav Hornig doběhl hned za ním na 29. příčce a v závodě žen obsadila Tereza Vinklárková 34. pozici. Na 12,5 km dlouhé trati mužů zvítězil Němec Philipp Horn, v závodě žen na 10 km byla nejlepší Caroline Colombová z Francie.

Tomáš Krupčík

Report

Muži

Tomáš Mikyska (střelba 2+0+1+1) si z MSJ přivezl dobrou formu. V sobotu byl na trati šestý nejrychlejší. Ovšem škoda úvodní položky za dva, po které klesl z 23. místa na startu na průběžnou 25. pozici. Ovšem pak už jen stoupal vzhůru, do finiše vybíhal 14. a pátým nejrychlejším časem okruhu si ještě o jednu příčku polepšil. Navíc i rychle střílel, celkový čas 1:44,9 min byl třetí nejlepší.

Tomáš Krupčík (0+0+0+1) předvedl jeden ze svých lepších výkonů sezóny a ze 43. místa na startu si o 15 příček polepšil. Z běhu Vítězslava Horniga (1+1+0+1) lze už poznat únavu, ale stále odvádí vysoký biatlonový standard. Po celý závod se pohyboval mezi 25. – 30. místem, a tak i skončil. Luďku Abrahámovi (2+2+1+1) vůbec nevyšly ležky, a to předurčilo jeho osud. Ze 31. místa na startu se propadl na 42. příčku v cíli.         

Vítězslav Hornig

Ženy

České biatlonistky se trápí na trati. Svými běžeckými časy se ve stíhačce pohybovaly v páté či šesté desítce startovního pole. Slušné zlepšení o devět míst předvedla Tereza Vinklárková (0+1+0+1), jež proběhla cílem jako 34. v pořadí. Natálie Jurčová (0+0+0+1) skvěle a rychle střílela, čas střelby 1:43,0 min. byl druhým nejrychlejším, ale v závěrečném okruhu se propadla ze 33. místa na nebodovanou 41. pozici. I tak se zlepšila o osm míst. Kristýně Otcovské (0+1+0+0) závod nesedl běžecky (až 52. čas), a tak i přes velmi kvalitní střelbu ztratila čtyři příčky, když obsadila 46. místo. Klára Lejsek (1+1+1+0) je po nemoci, a tomu odpovídal i její výkon (51. čas na trati, 52. čas ve střelbě). Na startu byla 57. ,v cíli 51. v pořadí.

Natálie Jurčová

Pohledem trenérů

Kamila Jiroutek Rajdlová

“Holky dnes dobře za střílely. Jejich snahu však pokazil běh. Tam hodně ztrácí. Terka Vinklárková měla na počátku sezóny mnohem lepší formu. Natka Jurčová nevydrží s tempem po celý závod. Na Týnu Otcovskou trochu dolehla únava z náročného programu na MSJ. Nikdy ještě neměla tak těžký program. A Klára je po nemoci, u ní je důležité, že se mohla na sklonku sezóny ještě vrátit k závodění.”   

Tereza Vinklárková

Michael Málek

„Tom už od juniorského světového šampionátu ukazuje dobrou běžeckou formu. Ovšem začít stíhačku dvěma chybami, to není ideální průběh. Ale líbilo se mi, jak potom zabojoval. Do desítky neměl daleko. Tomáš Krupčík za sebou nemá vydařenou sezónu, dnes ale zajel dobře. Výborně zvládl střelbu a v závěru ještě zrychlil. Víťa Hornig už je hodně unavený a když tam nechá třikrát za jedna, tak nahoru pro něho cesta nevede. Luděk Abrahám umí ležky mnohem lépe, než co předvedl dnes. Mít na kontě po dvou položkách čtyři kola, s tím se závodí špatně.“

Luděk Abrahám

Výsledkový servis

Stíhací závod žen na 10 km

Analýza stíhačky žen

Stíhací závod mužů na 12,5 km

Analýza stíhačky mužů

Další program

IBU Cup vyvrcholí v Ridnanu 13. 3. závody smíšených štafet – singly (10:30 h) a mixy 13:00 h). Do singlů nastoupí  Tereza Vinklárková a Tomáš Mikyska, v mixech se představí Kristýna Otcovská, Natálie Jurčová, Vítězslav Hornig a Tomáš Krupčík.

Kristýna Otcovská

Tomáš Hermann

Foto pro Český biatlon: Detlef Eckert