Nejlepší smíšená štafeta za poslední dva roky. Češi skončili v Otepää pátí

13. března, 2022

Nejlepší výsledek od bronzu na Mistrovství světa v Anterselvě v roce 2020 dnes v Otepää zajela česká smíšená štafeta. Kvarteto Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Markéta Davidová a Jessica Jislová dojelo po kvalitním běžeckém i střeleckém výkonu páté. České ženy se díky tomu posunuly na pátou příčku v Poháru národů.

Report

V biatlonu si můžete něco plánovat, ale nakonec je všechno jinak. Trenér Ondřej Rybář dnes nasadil na první úsek stabilního střelce Michala Krčmáře, aby udržel kontakt. Jenže nejlepší z českých mužů tentokrát potřeboval všech šest náhradních nábojů.

Vleže se mu nedařilo reagovat na vítr, cvakal tam a zpět. Vestoje zase opravoval jednu nepřesnou ránu až na třetí pokus. „Musím se našemu týmu omluvit, protože můj výkon na střelnici byl katastrofální,“ hlesl Bimbo před kamerou ČT sport.

Naopak Jakub Štvrtecký vůbec poprvé v kariéře ve štafetě Světového poháru nemusel využít ani jeden náhradní náboj. Dosud střílel nejlépe ve dvou mužských štafetách za 0+1. „Jsem moc spokojený. Vůbec jsem netaktizoval, nešetřil se. Jel jsem furt dopředu a vyšlo to,“ usmíval se Kuba.

Na druhém úseku mu patřil šestý celkový i běžecký čas. Biatlonista z Velkých Karlovic polepšil české štafetě z 11. příčky až na 5. K medailovým příčkám to bylo daleko, konkrétně minuta a 19 sekund.

Naprostou královnou třetího úseku byla Markéta Davidová. Na trati porazila druhou nejrychlejší Norku Eckhoffovou o sedm sekund, na střelnici neminula ani jeden terč.

„Jsem spokojená. Byl to jeden z mých nejlepších závodů,“ těšilo Makulu, která za svá záda dostala chybující Rakušanku Schwaigerovou a předávala už na čtvrtém místě. Ztráta na třetí Francii byla 34 sekund.

Jessica Jislová vyjela do závěrečného úseku s tím, že má za svými zády rychlou Němku Herrmannovou. Ta dnes byla navíc stoprocentní na střelnici a nedala české reprezentantce šanci.

Jess na obou střelbách jednou dobíjela a pohodlně hájila pátou příčku. V cílové rovince ještě stihla zatleskat a poděkovat estonským fanouškům.

Za vítězstvím šla od prvního úseku norská štafeta. Druhou příčku obsadilo Švédsko, třetí dojela Francie. Stejné bylo i pořadí běžeckých časů, české kvarteto bylo dnes na trati páté nejrychlejší. K tomu dopomohly i skvěle připravené lyže, které si čeští biatlonisté po závodě pochvalovali.

Co to znamená?

Češi se v hodnocení disciplíny posunuli na 6. příčku. Ženy poskočily v Poháru národů na 5. místo, o 43 bodů před Italky. Muži si zase upevnili 10. příčku a po smíšené štafetě dvojic pravděpodobně předstihnou 9. Bělorusy.

Výsledkový servis

Trefa pro Leontinku

Čeští biatlonisté dnes trefili všech 40 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 20 000 Kč.

Zrakově postiženým dětem můžou pomoct i fanoušci. Stačí poslat DMS ve tvaru DMS TREFA 60 na číslo 87 777.

Příští závod

Od 15:15 se v Otepää jede smíšená štafeta dvojic, do které nastoupí Jonáš Mareček a Tereza Voborníková.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík