Jessica Jislová a Tomáš Mikyska jsou novými mistry ČR v supersprintu

23. března, 2022

Po dvouleté přestávce biatlonová sezóna opět vyvrcholila Mistrovstvím České republiky v supersprintu v Jablonci nad Nisou. Pěkně zaplněný areál Břízky tleskal novým mistrům ČR Jessice Jislové a Tomáši Mikyskovi, ale také loučícím se Evě Puskarčíkové, Tomáš Krupčíkovi a Natálii Jurčové.

Teploměr v jabloneckém areálu chvílemi ukazoval 18 stupňů. To byla příjemná teplota pro fanoušky, ale horší pro sníh. I tak se místním pořadatelům podařilo připravit 800 metrů dlouhý okruh s 50metrovým trestným kolem.

Jarní počasí na MČR v Jablonci nad Nisou

Supersprint začal kvalifikací, do které závodníci startovali intervalově. Mezi muži zvítězil Tomáš Mikyska, i když musel po stojce na tři trestná kola. To Tereza Voborníková si vybojovala jedničku pro finále díky bezchybné střelbě.

Vítězka kvalifikace Tereza Voborníková

Mikyska nedal svým soupeřům šanci ani v desetičlenném finále, které už se jelo hromadně na čtyři střelby. Po třech nulách měl dostatečný náskok, takže ho nemusela mrzet ani jedna chyba na závěrečné stojce.

„Asi jsem trochu přepálil kvalifikaci. Ke konci finále už jsem byl prošitý, ale trefil jsem se a vyšlo to. Fanoušci byli super. Přišlo jich hodně a konečně jsme si užili pořádnou atmosféru. Chtěl bych jim poděkovat,“ řekl čerstvý mistr ČR.

Tomáš Mikyska neměl konkurenci

Tomáš Mikyska si užil i premiéru na pódiu v rámci zimního MČR dospělých, podobně jako stříbrný Jonáš Mareček (1+1+0+1). Bronz získal Adam Václavík (0+0+2+2), který odjel potřetí v řadě z Jablonce s medailí.

Medailisté superprintu mužů

Vítězce kvalifikace Tereze Voborníkové finále střelecky nevyšlo, udělala 10 chyb. Naopak Jessica Jislová (0+1+1+1) potvrdila střeleckou formu ze Světového poháru, po většinu závodu kontrolovala vedení a v cílové rovince si mohla dokonce plácnout s fanoušci.

„Byla to odměna po té letošní dřině,“ potěšilo Jislovou, která také v Jablonci triumfovala poprvé. „Jsem ráda, že jsem i tady zvládla dobře zastřílet. Síly už nezbyly žádné, teď je čas na odpočinek.“

Poslední metry kariéry si společně s fanoušky vychutnala Eva Puskarčíková (1+1+2+0), která se rozloučila stříbrnou medailí. Horší střelbu musela na trati dohánět třetí Markéta Davidová (3+1+3+0).

Medailistky supersprintu žen

Tečku za sportovním životem udělala i čtvrtá Natálie Jurčová. Hobla a sprchu šampaňským si v Břízkách vychutnal i Tomáš Krupčík, který obsadil ve svém posledním závodě kariéry sedmou příčku.

Eva Puskarčíková se loučí s fanoušky

Karel Halberštádt
Foto: Pavel Lebeda/sport-pics.cz pro OLYMP CSMV