GRATULACE: Jan Žák 17. dubna 1937

28. března, 2022

Na Boží hod velikonoční  17. dubna 2022 se dožívá 85 let  nejstarší člen biatlonového veterán klubu Ing. Jan Žák, který celý svůj život zasvětil běhu na lyžích a střelbě.

Už v roce 1953 v Nízkých Tatrách na finále SZBZ  vybojoval stříbrnou medaili a na stupních vítězů stál s Jozefem Venglošem, pozdější celebritou v československém fotbalu. V roce 1958 jako člen Dukly Liberec  se stal Mistrem československé armády v závodě hlídek spolu s Mílou  Weberem, Janem Fenclem a Jaroslavem Balatkou. V březnu 1961 zvítězil v prvním celorepublikové biatlonu v Jizerských horách a potom byl tři roky členem reprezentačního celku ve velkorážném biatlonu. Po návratu z vojenské služby pracoval v ČZM Strakonice jako konstruktér terénních motocyklů, na kterých jezdci Jöel Robert, Eric Geboers, Roger De Coster, Genadij Mojsejev, Viktor Arbekov a Paul Friedrichs získali tituly mistrů světa. Sám startoval i na několika motocyklových terénních soutěžích.

Od roku 1981 do 1989 vedl Středisko vrcholového sportu mládeže na Zadově, kde spolu se Standou Frühaufem vychovali řadu reprezentantů. Byl to například Jiří Kvapil, juniorský mistr světa, Eva Burešová -Háková, několikanásobná medailistka z mistrovství světa v biatlonu, z SVS-M Zadov vyšla i legenda Kateřina Neumannová, která má na kontě šest olympijských medailí. Čtyři roky zde trénoval i Jiří Mánek, otec dnešního reprezentanta v biatlonu Ondry Mánka.

V letech 1989 – 1994 působil Jan Žák jako trenér ve Slovinsku, kde naučil lyžovat Tadeju Brankovič – Likozar, která reprezentovala Slovinsko v biatlonu na čtyřech ZOH a Vesnu Fabjan, která na ZOH v Soči vybojovala bronzovou medaili ve sprintu.

Po návratu z angažmá ve Slovinsku byl čtyři roky místostarostou Strakonic, roku 2008 založil s Bedřichem Šafaříkem Biatlon klub Strakonice, ve kterém dodnes trénuje střelbu i běh na lyžích.  Sedm let publikoval v časopisu NORDICmag a  napsal  jedenáct knížek, z nichž „Život na lyžích“ a „Za pět minut dvanáct“ jsou retrospektivou jeho bohatého sportovního života.