Na Světovém poháru v NMNM se příští rok pojedou mixy. V kalendáři přibylo vytrvalostních závodů

29. března, 2022

Nové Město na Moravě při svém návratu do Světového poháru v sezóně 2022/23 uspořádá sprinty, stíhací závody a smíšené štafety. V kalendáři, který v pondělí zveřejnila Mezinárodní biatlonová unie, jsou po 12 letech 4 vytrvalostní závody.

Letos získala Markéta Davidová malý křišťálový glóbus za součet bodů ze dvou vytrvalostních závodů, ten třetí, olympijský, se do Světového poháru nezapočítával. V příští sezóně to bude jinak. Na mistrovství světa v Oberhofu se body udělovat budou, navíc se pak pojede ještě jeden vytrvalostní závod v Östersundu.

Další novinkou je zkrácení úvodního Světového poháru na jeden týden. Nová sezóna tedy začne ve finském Kontiolahti v úterý 29. listopadu vytrvalostním závodem mužů. Následně se pojedou štafety, sprinty a stíhačky.

Oproti minulé sezóně ubydou dva sprinty, čímž se srovná jejich počet se stíhacími závody na 8. Poprvé od ročníku 2016/17 se tak neodehraje sprint, po kterém by nenásledovala stíhačka.

Do kalendáře Světového poháru se podle plánu vrací Nové Město na Moravě, které uvidí stejně jako v sezóně 2020/21 sprinty, stíhací závody a smíšené štafety.

V IBU Cupu bude pokračovat testování nových disciplín. Hromadné starty pro 60 závodníků i supersprinty zůstávají v kalendáři dvakrát. Navíc přibyla jedna porce smíšených štafet, ty se pojedou nově čtyřikrát.

Mixy byly poprvé zařazeny i do programu mistrovství světa juniorů, který tak nabobtná na 18 závodů. Nová disciplína šampionát v kazašském Ščučinsku otevře.

Předběžné kalendáře na sezónu 2022/23 najdete tady

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík