Pokračuje vzdělávání trenérů. Střelecký seminář v Letohradě vedla Kateřina Emmons

10. května, 2022

Celkem 28 trenérů ze Sportovních center mládeže a klubů se zúčastnilo jednodenního semináře zaměřeného na střeleckou přípravu dorosteneckých kategorií. Lektory byli Kateřina Emmons, Vlastimil Vávra a Ivana Prachařová.

Do orlického podhůří zavítali v neděli 8. 5. nejen trenéři z SCM v Jablonci, Jilemnici, NMNM či Letohradu, ale také z Berouna, Konkordie Děčín, Klecan, Litvínova, SKM Valašské Meziříčí, Střelky Brno, Ostravy, PBK, SG Jablonce, Ostrova či Prostějova.     

Tělo musí být na střelbu “fyzicky” připraveno. Jak na to, ukazuje Ivana Prachařová na Vojtovi Kudrnáčovi z Jilemnice

Od základů

„Zvolili jsme podobnou formu, jakou mají kempy pro sportovce. S trenéry jsme prošli od základů celou metodiku střelby z malorážky vleže i vstoje, včetně suché střelby, opakování a drilů vedoucích k automatizaci při manipulaci nebo zaujímaní polohy,“ říká Kateřina Emmons, která je společně s koordinátorem mládežnického biatlonu při ČSB Vlastimilem Vávrou a kondiční trenérkou Ivanou Prachařovou autorkou komplexní střelecké metodiky.

Kateřina Emmons demonstruje na dorostence Svátě Mikyskové základní principy polohy vleže

Pomoc figurantů

Lektoři se snažili trenérům vysvětlit, jak jednotlivé polohy fungují, jaké svalové skupiny se při nich zapojují, jaká jsou vhodná kompenzační cvičení nebo co mají u sportovců sledovat. „Hodně se diskutovalo, k dispozici jsme měli i videoukázky nebo nám pomohli „figuranti“ Honza Gregor a Sváťa Mikysková,“ jmenuje Kateřina Emmons účastníky mistrovství světa dorostu a Evropského olympijského festivalu mládeže.

“Pila”. Dolní končetiny jsou až po pánev zafixované, trup se pohybuje zleva doprava, zprava doleva. V akci Kateřina Emmons a Jan Gregor

Opakování i studium

Intenzivní práci s dorostenci se Kateřina Emmons, Vlastimil Vávra a Ivana Prachařová věnují už čtvrtým rokem. „První rok byl takovým monitoringem. Nyní už máme zpracované základy metodiky a dále je rozvíjíme, průběžně aktualizujeme a snažíme se je při kempech aplikovat.“ Vlastimil Vávra pak Kateřinu Emmons doplňuje. “Pro trenéry SCM se v Letohradě jednalo především o opakování, pro klubové trenéry bylo mnoho věcí nových. Ale na základě této praxe se jim bude určitě lépe studovat a poté i aplikovat naše metodika.”

Gumy aktivují svaly, které pomáhají lepšímu vyvážení polohy

Je tu pokrok

Olympijská vítězka ve střelbě už u sportovců vidí pokrok. „Kluci i holky umí pojmenovat chybu, kterou udělali. To je důležitá zpětná vazba. Když se trápí, sami si zařadí kompenzační cvičení. To vše jsou důležité prvky, aby jednou střelbu zvládli dobře i po psychické stránce a šli do juniorské kategorie připraveni.“            

Trenéři si sami na sobě zkouší kompenzační cvičení. Vpředu skupinka z SKP Kornspitz – Jan Hanus (vpravo), David Volek (ležící) a Marian Málek

Střelecké kempy pro SCM a další vybrané dorostence či dorostenky budou pod vedením Kateřiny Emmons, Vlastimila Vávry a Ivany Prachařové pokračovat i letos.

Vnímaví posluchači…

Tomáš Hermann

Foto: Adam Přibyl