Český tým posílí servismani z Norska a Rakouska

25. května, 2022

Český biatlon získal na začátku nového olympijského cyklu zvučné posily do servisního týmu. V jeho čele stane zkušený Nor Ole Bjørn Tretterud, za broušení lyží bude zodpovědný rakouský expert Benjamin Eder.

„Rozhodli jsme se pozměnit koncept a vsadit na zahraniční servismany,“ vysvětluje změny prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. „Benjamin Eder patří mezi nejlepší na světě v broušení lyží a Ole Bjørn Tretterud je zase zkušený harcovník, který působil u předních týmů. Jsem opravdu rád, že se nám podařilo jejich příchody dotáhnout. Věřím, že oba posunou náš servisní tým nahoru.“

„Jsme rádi, že můžeme náš tým oživit lidmi, kteří mají zkušenosti,“ navazuje sportovní ředitel ČSB Ondřej Rybář. „S přechodem na bezfluorové vosky nás čeká výrazná změna. Ole Bjørn působil 19 let u firmy Swix, která se zabývá právě výrobou vosků. Vyzná se v tom. Benjamin je zase brusič, který strávil spoustu let u firmy Fischer, má tak velmi blízko k výrobě lyží. Doba jde dopředu a materiál hraje stále větší a větší roli.“

Ole Bjørn Tretterud má za sebou mimo jiné angažmá u norských a kanadských běžců na lyžích, naposledy působil u ukrajinských biatlonistů. Teď se těší na novou výzvu. „Budeme stavět nový servisní tým. To není jednoduché, ale krok po kroku to zvládneme. Na práci u českého týmu se těším, pokusím se mu co nejvíce pomoct. Mým úkolem bude vybrat tu nejlepší možnou mázu a připravit dobré lyže,“ říká Tretterud.

Posledním působištěm Benjamina Edera byl běloruský tým, kterému pomohl na jeho vzestupu. Předtím se staral o lyže Rakušanům. „Český tým je mladý a vidím v něm velký potenciál. To mi ulehčilo rozhodování. Mou hlavní úlohou u běloruského týmu byl výběr lyží a jejich broušení. To je to, co umím nejlépe,“ prozrazuje Eder.

Dvojici zahraničních servismanů doplní Češi a Slováci. „Momentálně se snažíme co nejlépe poskládat servisní tým pro příští sezónu. Na konci olympijského cyklu vždy dochází k odchodům, a to nejen u sportovců, ale také u servismanů. Měli jsme v týmu mladé kluky, kteří mají rodiny a chtějí být víc doma. Těm, kteří odchází, bych chtěl poděkovat za odvedenou práci. Řada z nich byla u úspěchů Gábiny Soukalové nebo Ondry Moravce. Vždycky se snažili pro náš tým udělat maximum,“ dodává Ondřej Rybář.

Karel Halberštádt
Foto: Karel Halberštádt