Konečně svoboda! Ve Starém Městě pod Landštejnem se uskutečnil Český pohár žactva

08. června, 2022

Radost a nadšení byly cítit na každém kroku. Mnohé děti se dokonce usmívaly i během závodů. Úvodní kolo Českého poháru žactva v letním biatlonu 2022 se po třech letech uskutečnilo bez všech možných covidových omezení. “Konečně svoboda!”, chtělo se zvolat. Na start sobotních vytrvalostních závodů a nedělních sprintů se postavilo 336 dětí z 39 klubů včetně slovenských hostů z Predajné.

Krásné prostředí, krásné tratě, krásné závody = idyla České Kanady

Dokonalá příprava

Jak už je ve Starém Městě pod Landštejnem zvykem, vše bylo dokonale připravené. Nová hospodářská budova svítila ostře zelenou, krátce střižený trávník připomínal wimbledonský pažit, běžecké pěšiny byly perfektně označené a umetené, občerstvení chutné a zmrzlina lahodná. A všemu dodával korunu biatlon.

Čistý rovný povrch a jednoznačná orientace na tratích

„Chceme, aby se u nás dětem, rodičům, trenérům, zkrátka všem líbilo a aby se k nám do České Kanady všichni vraceli, za přípravou nebo třeba jen na dovolenou,“ říká ředitel závodů František Schorný a dodává, že na areálu místní pracují takřka každý den. „Vždy po tréninku máme i brigádu. Jsou to stovky, možná i tisíce odpracovaných hodin.“

Nová trenérská generace

Příjemný byl pohled i na trenérské posty. Vedle zkušených matadorů se objevují i trenérská jména zástupců nastupující generace.

Petr Hradecký se “svými jilemnickými kluky” – zleva: Mikuláš Shorný, Matyáš Skandera a Matěj Tauchman

V Jilemnici působí už druhým rokem někdejší juniorská reprezentantka Karolína Dusilová (mj. jejím kolegou je juniorský mistr světa 2005 Petr Hradecký), v NMNM trénuje žactvo špičkový servisman z nedávného zlatého období českého biatlonu Martin Kalous, v Rožnově pod Radhoštěm působí od letošního jara reprezentantka z IBU Cupu Natálie Jurčová… České naděje jsou v dobrých rukou!

Natálie Jurčová v nové roli

Když vás to baví

Každý den se bojovalo o deset sad medailí (zlato-stříbro-bronz), tedy celkem za víkend 60 cenných kovů, které si ze Starého Města pod Landštejnem odvezli zástupci 19 klubů (nepočítáme úspěchy hostů z Predajné).

Host ze Slovenska Tomáš Šuhajda vybojoval v České Kanadě 1. a 2. místo v kategorii M14

Konkurence se sešla velká. Ne každý tak mohl mezi více než 300 stovkami startujících dosáhnout na medaili. Někteří s biatlonem či sportem teprve začínají, jiní se vracejí po nemocech či zraněních, pro další je důležitější parta v klubu… naopak pro jiné je žákovský věk vrcholem kariéry.

Biatlon je radost, dokládá svým výrazem Doubravka Petříková z klubu Krušné hory

Každopádně podstatné je, že děti našly v biatlonu zalíbení, že se podporovaly navzájem, že fandily svým barvám, ale i kamarádům z jiných klubů… Bylo vidět, že to, co dělají, je baví.   

První tři děvčata vytrvalostního závodu kategorie W12: uprostřed Lucie Mocíková z Mikulášovic, jež vyhrála i nedělní sprint, vlevo druhá Tereza Tereza Pšenková (KB Trefa) a vpravo třetí Eva Rücková z Harrachova

Výsledkový servis

ČP žactva v letním biatlonu  

Starém Město p/L, 3. – 5. 6. 2022

Soboty 4. 6. – vytrvalostní závody – M/W 11-13, M/W – 14-15

Neděle 5. 6. – sprinty – všechny kategorie

Oceněním nejlepším předával i zástupce ČSB, kterým byl ve Starém Městě p/L nový člen Výkonného výboru Michael Fiedler

Tomáš Hermann