Ženy i muži si připomněli, jaké je to lyžovat na sněhu. Další zastávka: jižní Morava

12. června, 2022

Na konec května naplánovali čeští trenéři první soustředění na sněhu. Ženy nabíraly kilometry na rakouském ledovci, muži v oberhofském tunelu. Michael Málek a Jiří Holubec se shodují: Na květen byly výborné podmínky k lyžování.

Těžké lyžování lepší než žádné

Ženy strávily na Dachsteinu necelý týden. „Bylo to dobré soustředění,“ hodnotí asistent trenéra žen Jiří Holubec.

„Byli jsme čtyřikrát lyžovat a to lyžování bylo na zdejší poměry ještě dobré. Jen jednou jsme trochu zmokli. Kolečko nahoře na ledovci mělo dva kilometry, jezdilo se na firnu. Spali jsme nahoře, hned u lanovky na ledovec. Na ledovci jsme pokaždé strávili asi dvě a půl hodiny. Byli tam s námi jen sourozenci Novákovi a jedna německá běžkyně na lyžích. Jezdili jsme i dolů na střelnici a na kolečkové lyže,“ shrnuje první zahraniční soustředění Jiří Holubec.

České biatlonistky najezdily během čtyř bloků na sněhu zhruba 90 kilometrů. „Těžké a pomalé lyžování je pořád lepší než žádné lyžování,“ glosovala to Jessica Jislová.

České biatlonistky na Dachsteinu

Připomenout si lyžování

Muži strávili v německém Oberhofu jen tři dny, ale využili je na maximum. „Šlo především o to, aby si kluci trochu připomněli lyžování. Květen je především obdobím rovnoměrné práce. Sněhové podmínky byly slušné. Trať v tunelu bývá většinou trochu rozbitá, ale tím, že jsme tam byli skoro sami, to bylo v pohodě. Byli jsme v Oberhofu jen na tři dny, takže jsme jenom lyžovali,“ vysvětluje trenér mužů Michael Málek.

Jeho svěřenci strávili v tunelu zhruba dvě a půl hodiny dopoledne a další hodinu a půl odpoledne. Za tři dny tak nalyžovali zhruba 12 hodin.

V létě do zahraničí

Tým Michaela Málka se pak připravoval v Novém Městě na Moravě a v neděli přejíždí do Hnanic nedaleko Znojma. Na tradiční setkání přijede v pondělí i tým žen. Na programu bude lehký trénink (běh nebo kolo), ale také fotbal nebo volejbal.

České biatlonistky mají od 21. června naplánované soustředění v italském Livignu a na začátku srpna se zúčastní závodů na norském Blinkfestivalu. Mužský tým zamíří 4. července opět do Oberhofu a v srpnu je čeká Francie.

Karel Halberštádt
Foto: Jiří Holubec