Šikola se vrací k juniorkám, juniory bude trénovat Burian. Jaké je složení týmů?

30. června, 2022

„Jedním z charakteristických prvků přípravy juniorských výběrů a tréninků sportovních center mládeže je jejich vzájemné prolínání,“ říká úvodem sportovní ředitel Českého svazu biatlonu Ondřej Rybář. „Princip je takový, že přibližně deset dnů v měsíci budou vybraní sportovci trénovat v juniorské reprezentaci, další dny v měsíci pak ve svých klubech respektive se svými trenéry ve sportovních centrech.“

Prolíná plánů s SCM

Podařilo se tak sladit plány sportovních center a juniorských týmů. „Pomůže to v tom, že sportovci nepůjdou z akce na akci, ale plynule naváží na činnosti sportovních center,” vysvětluje Ondřej Rybář. Navíc obdobný rytmus SCM zajistí i srovnatelný výkonnostní základ ostatních talentovaných sportovců.

Ondřej Mánek má na kontě tři stříbra z mistrovství světa dorostu či bronz z MEJ. Nyní by měl být jednou z opor výběru juniorů

Zkušenost a mládí

Trenérem výběru juniorek byl jmenován zkušený jilemnický kouč Jindřich Šikola. Juniory vede sedmadvacetiletý Jan Burian z SK NMNM. Oba výběry už za sebou mají úvodní akce. „Překvapila mě, a příjemně, spousta věcí. Holky tvoří dobrou partu, mají velkou chuť a všechny kvalitně střílí,“ říká o prvních dojmech ze setkání se svými juniorkami Jindřich Šikola. A Jan Burian jej doplňuje. „Líbí se mi, jaký mají kluci pozitivní přístup. Naším cílem bude dále rozvíjet jejich pohybovou inteligenci a vytvořit pevné základy technických dovedností jak v běhu, tak ve střelbě. Věřím, že to je posune v jejich výkonnosti.“

Motivace i pro ostatní

Týmy jsou svými počty rozdílné. Děvčata mají devítičlenné družstvo, juniorů je osm a šest dalších v režimu tzv. sledování (zúčastní se vybraných akcí). Je to dáno tím, že některá z děvčat ukončila vrcholovou kariéru (Gabriela Masaříková, Zuzana Doležalová) a junioři s dorostenci nyní mají silné ročníky. „Každopádně platí, že týmy nejsou uzavřené,“ shodují se Jindřich Šikola i Jan Burian. Každý, kdo prokáže výkonnost během testů a letních kontrolních závodů, může být do týmu zařazen a naopak. „Chceme tak udržet motivaci pro všechny sportovce v SCM i klubech,“ upřesňuje Ondřej Rybář.

Tereza Jandová už ví, jak chutná vítězství v IBU Junior Cupu. Je nejzkušenější členkou výběru juniorek

Zúžení před sezónou

Před zimním závodním obdobím dojde k zúžení obou výběrů. Na první sníh odjedou společně šestičlenné týmy. Ostatní sportovci se budou připravovat se svými kluby. O účasti na vrcholných akcích sezóny (MSJ, MSD, YOG, apod.) rozhodnou nominační kritéria.

Letní příprava, svět a pak Letohrad!

O prázdninách odjedou junioři za přípravou na slovinskou Pokljuku. Juniorky budou společně trénovat na Božím Daru v Krušných horách a v sousedním německém středisku Oberwiesenthal. Na konci srpna čeká vybrané sportovce mistrovství světa v biatlonu na kolečkových lyžích v Ruhpoldingu. A hned poté první týden v září se kompletní výběry sejdou společně na Mistrovství České republiky a IBU Central European Regional Cupu na kolečkových lyžích v Letohradě.

Petr Hák, vítěz EYOF 2022, už vyrostl z dorosteneckých let a čeká jej první rok mezi juniory, stejně jako všechny další naděje ročníku 2003

České mládežnické výběry

Juniorky:

Lenka Bártová (SK NMNM – 2003), Veronika Bártová (SKP Kornspitz – 2004), Eliška Fiedlerová (SKP Kornspitz- 2004), Kateřina Gotvaldová (SKP Kornspitz – 2003), Tereza Jandová (SKP Kornspitz – 2001), Anna Kulhánková (Jilemnice – 2004), Svatava Mikysková (Letohrad – 2003), Kamila Orálková (SK NMNM – 2003), Kateřina Pavlů (SKP Kornspitz – 2003)

Junioři:

Luděk Abrahám (Letohrad – 2002), Jan Gregor (Letohrad – 2004), Petr Hák (Jilemnice – 2003), Ondřej Jiránek (SKP Kornspitz – 2004), Josef Kabrda (SK NMNM – 2001), Jakub Kudrnáč (Jilemnice – 2002), Daniel Malušek (SK NMNM – 2004), Ondřej Mánek (SKP Kornspitz – 2001)
Sportovci ve sledování: Jiří Blaha (Pražský biatlonový klub – 2004), Matěj Kunčík (Jilemnice – 2004), Matyáš Martan (SKP Kornspitz – 2004), Šimon Štolfa (Letohrad – 2003), Jakub Vondráček (Letohrad – 2003), Michal Zaoral (SK NMNM – 2003)

Tomáš Hermann