Markéta Davidová vybojovala historicky první české vítězství na Blinkfestivalu

05. srpna, 2022

Blinkfestival je v Norsku svátek. Účastní se ho největší domácí hvězdy, které prahnou v zaplněných ulicích Sandnesu po vítězství. V pátečním supersprintu si ale musely nechat zajít chuť. Z historicky prvního českého triumfu se totiž radovala Markéta Davidová! Ve finále ji ještě doprovodila osmým místem Jessica Jislová.

Střelecké duely vyhrála Číňanka

Páteční program začal střeleckými duely. Biatlonisté a biatlonistky měli co nejrychleji sestřelit vestoje všech pět terčů. Čtvrtfinále a semifinále určilo finálovou dvanáctku, do které se dostala i Markéta Davidová.

Ve finále se ale české reprezentantce tolik nevedlo. Skončila desátá se ztrátou 19 sekund na překvapivou vítězku Wen Jing. Číňanka v následném superfinále porazila i nejlepšího muže Quentina Fillona Mailleta. Na čtvrtfinálový triumf v semifinále nenavázala Tereza Voborníková.

Úsměvy před závodem

Horská dráha Markéty Davidové

Kvalifikace supersprintu měla určit finálovou patnáctku. Jessica Jislová minula jediný terče vleže a jistila postup z páté příčky. Markéta Davidová (2+3) obsadila 16. místo, od pořadatelů ale dostala jako jedna z favoritek pro finále divokou kartu. Lucie Charvátová (3+3) zapsala 20. příčku, Eliška Teplá (2+1) 30. a Tereza Voborníková (5+1) 34.

Start finále supersprintu žen

Vstup do finálové jízdy se českým biatlonistkám vůbec nepodařil, Markéta Davidová musela třikrát obkroužit malé trestné kolo, Jessica Jislová dokonce čtyřikrát.

Davidová minula ještě jeden terč na druhé ležce, ale stojky zvládla čistě a do posledního kola odjížděla těsně za vedoucí Karoline Knottenovou. Makula byla na trati ze všech nejrychlejší, Norku brzy předjela a dojela si pro vítězství. Třetí příčka patřila Francouzce Julii Simonové.

První slova vítězky pro norskou televizi NRK: „Moc mě to bavilo. Tyhle městské závody mám ráda, jsou rychlé a zábavné. V posledním kole jsem do toho dala maximum, abych byla v cíli první.“

I Jislová stoupala pořadím, s bilancí 4+1+0+1 jí patřila osmá příčka. Porazila mimo jiné Justine Braisazovou-Bouchetovou nebo Marte Olsbuovou Røiselandovou.

Je asi jasné, komu patří srdce tohoto fanouška

Domácí slavili triumf, a to hned šestinásobný, mezi muži. Vetle Christiansen ve finále zvítězil před Martinem Femsteinevikem a Sturlou Lægreidem.

Záznamy přenosů televize NRK

Výsledkový servis

Příští závod

V sobotu se na Blinkfestivalu jedou tříkolové hromadné starty. Pětice českých biatlonistek začne v 15:45 ve čtvrtfinále, v 19:20 následuje semifinále a ve 20:25 finále. Od 19:35 můžete sledovat přímý přenos na webu norské televize NRK. K dispozici budou také online výsledky.

Karel Halberštádt
Foto: Ondřej Rybář