Markétě Davidové v supersprintu těsně unikla medaile, muže podržel Hornig

26. srpna, 2022

Od supersprintu toho Markéta Davidová moc nečekala. Vyhrála ale kvalifikaci a ve finále skončila těsně pod medailovými příčkami. Úvod letního MS v Ruhpoldingu se povedl i dvanáctému Vítězslavu Hornigovi. Šance dalších českých reprezentantů uhasly na střelnici.

Kvalifikace

Už při pohledu na startovní listiny bylo jasné, že postup mezi finálovou třicítkou dnes nebude zadarmo. Ale že postoupí do finále jen jeden český muž a jedna žena, to trenéři nečekali.

Skvělý výkon člena B týmu Vítězslava Horniga překvapením nebyl. „Tohle je disciplína pro něj. Umí rychle zastřílet a na krátkém okruhu tolik neztratí,“ říká jeho trenér Aleš Ligaun.

Hornig byl mezi třemi bezchybnými střelci a v posledním kole už mohl trochu zvolnit. Do finále prošel ze čtvrtého místa.

Čtvrtý muž kvalifikace

Naplno už nejela poslední kolo ani Markéta Davidová, ale i tak měla nejrychlejší běžecký čas. „Jsem úplně uškvařená,“ hlásila v cíli kvalifikace, která se jela během největšího poledního horka. Davidová nakonec zvítězila, byť minula jeden terč vestoje.

Už trošku vypuštěný závěr vítězky kvalifikace

Střelbu ve vysokých tepech, které jsou pro nejkratší disciplínu typické, bohužel nezvládli další čeští reprezentanti.

Mezi muži bylo pořadí následující: Michal Krčmář (1+3), 45. Mikuláš Karlík (2+3), 51. Jakub Štvrtecký (2+2) a 66. Adam Václavík (1+5).

Jako první Čech vyrazil na trať Michal Krčmář

V kvalifikaci žen to vypadalo takto: 43. Lucie Charvátová (4+0), 46. Eliška Václavíková (1+2), 48. Jessica Jislová (2+2) a 57. Tereza Vinklárková (1+1).

Dojezd druhé nejlepší z českých biatlonistek Lucie Charvátové

Předčasně závod skončil i pro papírovou jedničku. Švédka Elvira Öbergová nedobrzdila před střeleckou podložkou, upadla, poškodila si zbraň a se střelbou 2+3 skončila až 35.

Finále

Vítězslav Hornig se ve finále rozhodně nezalekl hvězdných soupeřů ze Švédska nebo Německa. Potvrzoval, že umí odstřílet v dobrém tempu, ale třikrát za sebou nechal na střelnici jeden nesestřelený terč. Při odjezdu z druhé střelby měl taky štěstí, když ho jen těsně minula lyže Itala Giacomela, kterého zradilo vázání.

Víťa na startu finále, druhá řada vlevo

Pět z pěti trefil Hornig až na poslední položce, ale nulovali i jeho soupeři. V závěrečném kole ještě český biatlonista zkoušel docuknout Ukrajince Pidručného a zabojovat o elitní desítku, 12. místo ovšem nevylepšil.

Český reprezentant před silnými Švédy

Druhé zlato pro domácí Německo vybojoval Philipp Horn před Švédy Sebastianem Samuelssonem a Peppe Femlingem. Mimochodem, Vítězslav Hornig si připsal skalp Martina Ponsiluomy.

To Markéta Davidová porazila všechny švédské soupeřky, ale nestačila na suverénní Italky Dorotheu Wiererovou a Lisu Vittozziovou.

Stejně jako v kvalifikaci sbírala Davidová v jednotlivých kolech nejrychlejší běžecké časy a měla by i nejlepší celkový čas, kdyby nevypustila poslední metry. Po chybě na závěrečné střelbě (celkově 1+0+2+1) už věděla, že třetí Finku Nastassii Kinnunenovou nedostihne.

Květinový ceremoniál s Markétou Davidovou

Mixzóna

Vítězslav Hornig: „Dvanácté místo beru všemi deseti, ale průběh závodu mě docela mrzí. Dalo se střílet do jedné chyby, rány na první a třetí položce jsem měl dole. Moje chyby, kterých je škoda. Jinak to byl to hukot. V prvním kole se kolem nás prohnali Švédové, hned jak mohli, ale bylo to s nimi dobré závodění. Vnímal jsem i fanoušky, zvlášť na poslední střelbě, když se střílelo o zlato. Ale paradoxně mi to nijak nevadilo a možná mi to i pomohlo. Já zažil takovouto atmosféru teprve podruhé nebo potřetí a je to určitě lepší než prázdné tribuny.“

Markéta Davidová: „Myslím, že jsem od tohoto závodu neměla žádné očekávání. Mohlo to být samozřejmě lepší. Jsem si vědoma chyb na střelnici. Mrzí mě trošku ta stojka, že jsem si nezvládla stoupnout tak, aby mi to sedělo jako v tréninku. Ta dvojka byla zbytečná. Nejelo se mi nijak zvlášť dobře, ale to dělá asi to vedro. Bylo to těžké, na takové závody nejsem úplně zvyklá. Není to vrchol sezóny, člověk má prostor v závodě vyzkoušet to, co zkouší v tréninku.“

Nakonec byl i úsměv

Výsledkový servis – muži

Výsledkový servis – ženy

Příští závod

Nabitý sobotní program obsahuje čtyři sprinty. Postupně se v Ruhpoldingu představí junioři (10:00), juniorky (12:15), muži (14:45) a ženy (17:00). Závody dospělých odvysílá živě ČT sport.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík