Úspěšné sprinty na letním MS: Markéta Davidová stříbrná a Michal Krčmář čtvrtý

27. srpna, 2022

Dobré výkony dnes v německém Ruhpoldingu potěšily Markétu Davidovou a Michala Krčmáře. České ženské jedničce vynesly dvě nuly ve sprintu titul vicemistryně světa, Michal Krčmář skončil s jednou chybou těsně čtvrtý.

Sprint mužů

Supersprint skončil pro Michala Krčmáře velkým zklamáním, ve sprintu si tak chtěl spravit chuť. Vleže sice minul jeden terč, ale stojku zvládl jako jeden z mála odstřílet čistě a dostal se do bojů o cenné kovy.

Michal Krčmář na trati sprintu

Pro první dvě příčky si jeli Švédové Sebastian Samuelsson a Peppe Femling, o bronz si to rozdal český reprezentant se Švýcarem Niklasem Hartwegem. I když měl Krčmář výborné poslední kolo (4. čas, celkově 7.), tak za Hartwegem zaostal o sekundu a půl.

K 12. místu ze supersprintu přidal Vítězslav Hornig (1+1) dnes 17. příčku. A zazávodí si i v neděli, spolu s Michalem Krčmářem totiž prošel do hromadného startu.

Další povedený závod Víti Horniga

Další tři čeští muži neprotrhli střelecké trápení. Jakub Štvrtecký (1+3) dojel 43., Adam Václavík (2+3) 50. a Mikuláš Karlík (1+4) 55.

Sprint žen

Těsně před sprintem žen začalo pršet, což byla po dvou dnech veder vítaná změna.

Jeden ze svých nejlepších závodů odstřílela Markéta Davidová. Nejenže neminula ani jeden terč, ale obě položky navíc zvládla odstřílet za 53 sekund.

Přesná a rychlá Markéta Davidová

Dlouho to vypadalo na zlato, pak se ale do cíle přiřítila dnes nejrychlejší Lisa Vittozziová. Italka měla v nohách jedno trestné kolo, ale Davidovou o 2,4 sekundy porazila. České reprezentantce patřil pátý běžecký čas.

O bronz se podělily Švýcarka Lena Häckiová Großová a Paulína Bátovská Fialková.

Jessica Jislová obsadila 19. příčku. Může ji mrzet jedna chyba při střelbě vestoje, zůstala totiž první pod čarou v kvalifikaci do hromadného startu.

Jessica Jislová se na trati potkala s Markétou Davidovou

Čistou střelbou se blýskla Eliška Václavíková, ale s pomalejším běžeckým časem zabrala 30. příčku. Tereza Vinklárková (1+1) skončila 50., Lucie Charvátová (2+3) 53.

Mixzóna

Michal Krčmář: „Včera jsem se mohl zlobit jenom na sebe, protože jsem udělal stupidní chyby. Nechal jsem se strhnout rychlostí toho závodu. Už je to ale za mnou a dneska si myslím, že ten závod měl kvalitu. Na ležce jsem se potýkal s větrem, musel jsem cvakat, takže jsem ztratil nějaké vteřiny. Po jedničce vleže jsem věděl, že pokud chci jet o super výsledek, tak musím tu stojku trefit. Pohlídal jsem si ji, nepřipustil riziko a jsem rád, že to popadalo. Závodíme tu z přípravy, každého to bolí a nikdo tu není v optimální formě. Ale je dobré, že se člověk poměří s kluky vepředu a ví, že s nimi může jezdit. Čtvrté místo mě určitě trošičku mrzí, ale řeknu to na rovinu: Tím, že nějaký titul z letního mistrovství mám, tak pokud to není zlatá, je pro můj vnitřní pocit směrem k zimě jedno, jestli jsem druhý, třetí, čtvrtý, pátý nebo šestý. A zítra je taky den.“

Vítězslav Hornig: „Na to, jak jsem se ráno cítil, je to super výsledek. Po tom supersprintu mi trvalo strašně dlouho vůbec se zvednout z postele. Běžecky to byl jeden z mých lepších výkonů. Myslím si, že jsem se vleže klasicky už viděl na trati a tu ránu vytáhl na 10 hodin. Vestoje jsem myslel hlavně na to, abych udržel koncentraci až do poslední rány, což jsme včera řešili s Mattem. Nevím, co se stalo na čtvrté ráně, ale daleko nebyla.“

Markéta Davidová: „Myslím si, že ještě větší váhu než to umístění má ta střelba a výkon. Jsem za to ráda. Snažím se teď zrychlovat střelbu v trénincích a tady je prostor to vyzkoušet, když ještě nejde úplně do tuhého. Zkusila jsem to a byla to nula. Doufám, že se to bude víckrát opakovat. Myslím, že z deště měli všichni radost. Možná kromě trenérů, kteří museli stát u trati. (smích)“

Jessica Jislová: „Chyba mě trošku mrzí, protože jsem si říkala, že to dnes zkusím pohlídat víc než včera. Ta jedna rána byla taková hloupost. V těch podmínkách, co tady jsou, je to ještě docela dobrý výsledek. Modlila jsem se za déšť, protože aspoň pocitově je příjemněji, i když to dusno je pořád docela náročné. Určitě lepší než včera.“

Výsledkový servis – sprint mužů

Výsledkový servis – sprint žen

Příští závod

Junioři (11:00) a juniorky (17:00) jedou v neděli stíhací závody. Vrcholem šampionátu budou hromadné starty žen (13:00) a mužů (15:05), sledovat je můžete živě na webu ČT.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík