Fotoreportáž z MČR v Letohradě: Skvělé výkony, spousta úsměvů a pár šrámů

08. září, 2022

Sice se bojuje o cenné kovy, ale vždycky v přátelské atmosféře. Podívejte se, jak to letos vypadalo na českém šampionátu v Letohradu.

Stejně jako loni byly závody součástí IBU Central European Regional Cupu. Přijela spousta Poláků a Slováků, pár Maďarů a na konci se smál jeden Slovinec.
Program tradičně zahájily závody dorosteneckých kategorií. Novoměstští Jan Kamarád a Jonáš Kabrda byli před startem v dobré náladě.
V sobotu se na start postavilo celkem 67 dorostenců a 64 dorostenek. Pěkná čísla.
Během víkendu jsme bohužel viděli i několik pádů. Asi nejhůř dopadl Marek Ambrož, který musel po pátečním tréninku na šití. O víkendu sice nemohl závodit, ale o to víc fotil. Zachytil i trošku pošramocenou Nikolu Markovou z Letohradu.
Několik jelítek a šrámů si ze sprintu odnesla i další domácí biatlonistka Svatava Mikysková. Úsměv ale mladší sestru Tomáše Mikysky ani tak neopustil.
Suverénně nejvíc fotek z Letohradu má novoměstský Jakub Milán, týmový parťák našeho fotografa Marka Ambrože. Náhoda?
V Letohradu bylo příjemně, něco mezi tričkem a mikinou. Matyáš Martan se ale ve sprintu asi trochu přehřál.
Když v cíli padnete únavou, ale najdete poslední zbytky sil na pěknou fotku jako Klára Rozkošná.
Tenhle kluk vypadá nějak povědomě… No jasně, David Štvrtecký, mladší brácha Jakuba. Prý už mu docela stíhá i při některých trénincích.
Ultras českého biatlonu jsou na místě, můžou začít závody dospělých.
Lucie Charvátová se usmívala už na startu. Jako by věděla, že se za chvilku stane mistryní ČR ve sprintu.
O titul mistra ČR si to rozdali rodáci z Jilemnice Vítězslav Hornig a Adam Václavík. Vyhrál ten zrzavější.
Ondřej Mánek prosil o fotku s hilznou. Faktura přijde obratem.
Pěknou střeleckou fotku má i Jonáš Mareček. Ve sprintu neminul ani jeden terč, vyhrál mezi juniory a vyhrál by i mezi muži.
Ukažme si na nejrychlejšího člověka, který se o víkendu pohyboval po tratích v Letohradu.
Radši z prstu, nebo z ucha? Po závodě bylo potřeba odevzdat vzorek krve pro biochemickou analýzu.
Na Letohrad padla tma. Je čas jít spát. Nebo si zazávodit v nočních supersprintech.
Kdyby náhodou někdo nevěděl, že má dýchat a pořádně to ohulit.
Letohradský supersprint je asi jediný závod na světě, ve kterém mají největší podporu biatlonisté na trestném kole.
Česká armáda projevila zájem o sniperku Natálii Jurčovou. V březnu ukončila kariéru a od té doby nestřílela. Teď přijela do Letohradu, pic-pic-pic-pic-pic a vyhrála supersprint.
Supersprint mužů ovládl Alex Císař, který reprezentuje vlast své slovinské maminky, ale má českého otce (na fotce s oběma rodiči). Svými slovy po závodě skoro rozplakal Jonáše Marečka: „Český biatlon pořád žije a jsem hrdý na to, že jsem poloviční Čech a když tu závodím, tak jsem doma.“
Před nedělními závody v Letohradu zapršelo, což nejvíc potěšilo fotografa Marka Ambrože. Takhle zachytil dorostence Davida Eliáše.
Kolikrát vidíte na fotce jilemnickou dorostenku Lucii Jandurovou? Právě tolikrát v Letohradu vyhrála.
Poslední kalužová fotka, slibujeme. Raduje se na ní Hubert Matusik, který mezi nejstaršími dorostenci zařídil jediné vítězství polských hostů.
Michael Málek je trenér českých mužů a zároveň mistr ČR mezi dorostenci do 16 let. Jde samozřejmě o otce a syna.
Kam při střelbě s brýlemi? Slovenky Ema Kapustová (na fotce) a Júlia Machyniaková to řešily takhle. Mimochodem, Kapustová vyhrála oba závody juniorek.
Tereza Voborníková si ve stíhačce vypracovala obrovský dvouminutový náskok, aby měla hezkou fotku ze střelnice. Titul mistryně ČR je příjemný bonus.
Věděli jste, že pokud dáte své dceři jméno Tereza, výrazně tím zvyšujete pravděpodobnost jejího úspěchu v biatlonu? Již dospělou Terezu Voborníkovou vystřídala v Letohradu na pozici české juniorské jedničky Tereza Jandová.
Tomáš Mikyska byl před startem stíhacího závodu pod enormním tlakem. Pokud by uspěl a musel na medailový ceremoniál, nestihl by start své milované Formule 1. Bohužel získal stříbro.
Závod víkendu? Jednoznačně velmi vyrovnaná stíhačka mužů. Alex Císař sice v závěru překonal Vítězslava Horniga, ale ten mohl i tak slavit druhý titul mistra ČR.
Alex Císař je nejen biatlonistou, ale také pilotem. Do cíle stíhačky tak prostě přiletěl.
Lucie Charvátová poprosila o fotku sourozence Kulhánkovy. Anna ovládla oba závody mezi dorostenkami do 19 let, Lukáš vévodil dorostencům do 17 let. Trio na fotce spojuje Jilemnice.
Na stupních vítězů se často objevovaly zelené, modré a bílé barvy jilemnického klubu. Tady stojí na stupni nejvyšším Ilona Plecháčová, dvojnásobná mistryně ČR mezi dorostenkami do 17 let.
Citujeme z pravidel Českého svazu biatlonu: Mistr ČR získává kromě medaile a diplomu i právo vyfotit vítězné selfie.
„Teď nás naštěstí čeká volnější týden,“ říkal Vítězslav Hornig v cíli třetího závodu ve dvou dnech. Naberme všichni síly, Světový pohár startuje už za 1968 hodin!

Kompletní fotogalerie z Letohradu si můžete prohlédnout tady

Karel Halberštádt
Foto: Marek Ambrož