V rakouském Salcburku začíná kongres IBU. Jiří Hamza obhajuje post viceprezidenta

15. září, 2022

Ve čtvrtek 15. září 2022 začíná v rakouském Salcburku 15. řádný kongres Mezinárodní biatlonové unie (IBU). Hlavními body programu budou volby nového výkonného výboru, technické komise a jmenování pořadatele mistrovství světa v biatlonu pro rok 2027.

Exekutiva

Post prezidenta IBU bude obhajovat Švéd Olle Dahlin. Jediným kandidátem na pozici viceprezidenta Mezinárodní biatlonové unie je Jiří Hamza, prezident Českého svazu biatlonu.   

Do výkonného výboru IBU kandiduje 14 zájemců, z toho je sedm žen a sem mužů.  Ze šesti členů výkonného výboru musí být alespoň dvě ženy a alespoň dva musí být muži. Tímto systémem chce Mezinárodní biatlonová unie zlepšit vyváženost pozic mezi ženami a muži ve vedoucích rolích IBU.

Technická komise

Do technické komise IBU kandiduje celkem 16 odborníků, mezi kterými je i český kandidát Michal Zicháček. Ten při volbě nahrazuje dlouholetého člena TK Vlastimila Jakeše.

Program 15. kongresu IBU

V den zahájení Kongresu budou prezentovány výroční zprávy a bude aktualizován návrh rozpočtu na sezónu 2022/23. V pátek bude hlavním bodem programu jmenování pořadatele Mistrovství světa 2027, samotné volby se uskuteční v sobotu 17. září.  

Kongres se bude také zabývat předchozím rozhodnutím Výkonného výboru o pozastavení činnosti pro ruské a běloruské sportovce i funkcionáře. Ti nyní až do odvolání nesmějí soutěžit na mezinárodních akcích. Cílem je udržení bezpečnosti sportovců a integrita soutěží IBU.

Kongres IBU lze živě sledovat na youtube:

Pátek: https://youtu.be/1V-io68PMzk
Sobota: https://youtu.be/Brm6wKy_spE

Čeští kandidáti

JIŘÍ HAMZA

(post – viceprezident IBU)

Jiří Hamza je viceprezidentem IBU od roku 2018. Od roku 2014 je prezidentem Českého svazu biatlonu. Je také prezidentem organizačního výboru Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Působil také jako předseda OV pro Mistrovství světa IBU NMNM 2013. Jiří Hamza je vlastníkem vinařství, pivovaru a hotelového resortu Vinice Hnanice.

MICHAL ZICHÁČEK

(post – člen Technické komise IBU)

Michal Zicháček je profesionálním biatlonovým manažerem s více než dvacetiletou praxí a je součástí organizačního výboru pro Světový pohár Novém Městě na Moravě. Je členem výkonného výboru Českého svazu biatlonu a předsedou národního technického komise. Posledních 10 let je technickým delegátem IBU. Michal Zicháček je držitelem titulu Ph.D. ve sportovní vědě.

Tomáš Hermann