Na zelené louce. Praha uspořádala povedené Mistrovství České republiky v letním biatlonu žactva

19. září, 2022

Organizátoři z Pražského biatlonové klubu našli zázemí v kynologickém areálu Lochkov na jihozápadním okraji hlavního města, v bezprostřední blízkosti dálničního okruhu. Dobře dostupná lokalita, bezproblémové parkování, přehledné tratě, dočasná ale kvalitní infrastruktura v samotném areálu a nadšení pořadatelů vytvořily více než důstojné podmínky domácího vrcholu sezóny.

Benedikt Barza z Ostravy, ve sprintu kategorie M11, sedmý šampionát v sobotu odstartoval

Na start se postavilo téměř 330 žáků, kteří ve dvou závodních dnech absolvovali tři disciplíny – sprinty, štafety a hromadné závody.

Magdalena Petrmichlová (W11) z klubu Plzeň Litice si běží pro zlato v závodě s hromadným startem

Pořadatelský úspěch

„Měli jsme nějaký plán, kterého jsme se drželi. A přestože uvnitř to nebylo úplně bez chyb, navenek se to nijak neprojevilo. Myslím, že jsme to zvládli, že jsme obstáli,“ řekl ředitel závodů Jan „Hugo“ Novák. A to i přesto, že velký biatlon v podobě českého šampionátu se do Prahy vrátil po dlouhých 15 letech.

V sobotu potrápilo všechny aktéry deštivé počasí. Mokro, vítr a chlad však nadšení nikomu nevzaly

„Máme tu skupinu pamětníků, kteří ještě zažili naše předchozí organizační počiny. Máme tu lidi, kteří se pravidelně podílejí na činnostech klubu, jezdí po závodech, máme tu dorostence, kteří vědí, jak závody fungují a v neposlední řadě se hodně zapojili i rodiče našich žáků,“ vypočítá Jan Novák, kdo všechno s mistrovstvím pomohl. Celkem na 70 lidí! „Obecně lze říci, že jsme získali spoustu zkušeností a zvýšili si tak kvalifikaci.“  

Tratě byly pestré a přehledné

Lochkov zabodoval

Ředitel závodů věří, že za dva, za tři roky by se „VELKÝ“ biatlon mohl do Prahy opět vrátit. „Jsme moc vděční kynologické organizaci z Lochkova, která nám vyšla vstříc a areál zapůjčila. A třeba, věřím, se nám podaří na tuto spolupráci navázat i v budoucnu.“

Fotbalová rozvička kluků z Ostrova. Za nimi stanové městečko

Skvělá atmosféra

Dva okruhy (500 a 1000 m), obtočené sem-tam kolem kynologického cvičiště, byly přehledné a umožňovaly fandění na více místech trati, což vytvářelo až bouřlivou atmosféru. Skvělé bylo i soužití ve „stanovém městečku“, nebo ve velkokapacitní jídelně. To vše doplněné o bojovné výkony žáků, jejich radosti i smutek, zkrátka o stovky malých či větších příběhů jednotlivých aktérů. Žákovský biatlon v této podobě jednoduše bavil! Snad jen těch diskvalifikací bylo příliš – za celý víkend 26!

Adam Danihelka z Břidličné si užívá atmosféru šampionátu

(Ne)Malé počty

Během domácího žákovského šampionátu bylo rozdáno 20 individuálních sad medailí, přičemž ve sprintu kategorie M13 byly uděleny dva bronzy. O třetí místo se podělili Miroslav Vavruša (Halenkovice) a Tomáš Kocmánek (SK NMNM). Další cenné kovy pak byly uděleny v pěti štafetových závodech. Alespoň jednu medaili si domů odvezli zástupci 20 klubů, včetně hostů ze slovenské Predajné. Nejvíce medailí získali mladé naděje z KB Trefa Kosmonosy (7-3-2), kteří vyhráli i Český pohár družstev, dařilo se také žákům Krkonoše Vrchlabí (5-2-2) nebo dětem z Halenkovic (4-3-3). Neporaženými ve všech třech závodech zůstali Marek Najman (M11) a Antonín Jelínek (M14) oba z KB Trefa.    

Antonín Jelínek a jedna z jeho tří zlatých radostí. Tato byla štafetová

Vítězové ČP 2022

Mistrovskými závody vyvrcholila také sezóna Českého poháru v letním biatlonu žactva. MČR předcházely závody ve Starém Městě pod Landštejnem (červen) a Vrchlabí (srpen).

Výsledky – jednotlivci

W11 – Samanta Petrášová (Halenkovice)

M11 – Adam Danihelka (Břidličná)

W12 – Lucie Mocíková (Mikulášovice)

M12 – Radek Hojgr (Břidličná)

W13 – Anna Hladká (Krkonoše)

M13 – Matyáš Seidl (Beroun)

W14 – Adriana Hojgrová (Břidličná)

M14 – Antonín Jelínek (KB Trefa)

W15 – Dominika Kocmánková (SK NMNM)

M15 – Matěj Tauchman (Jilemnice)

Nejlepší jednotlivci celé sezóny Českého poháru 2022 v letním biatlonu žactva… Nahoře zleva: Lucie, Adriana, Matyáš, Antonín a Matěj. Dole zleva: Radek, Adam, Samanta, Anna a Dominika

Výsledky – družstva

  1. KB Trefa Kosmonosy, 2. SK NMNM, 3. Krkonoše Vrchlabí, 4. Halenkovice, 5. Břidličná, 6. Jilemnice   

A nejlepší družstva včetně svých trenérů Michaela Fiedlera (KB Trefa), Martina Kalouse (SK NMNM) a Tomáše Kulhánka (Krkonoše)

Výsledky

MČR žactva v letním biatlonu 

Praha 17. – 18. 9. 2022

Sobota 17. 9. – sprinty

Sobota 17. 9. – štafety

Neděle 18.9. – hromadné závody W/M 11-13

Neděle 18.9. – hromadné závody W/M 14-15

Bylo to skvělé po všech stránkách! Úsilí pořadatelů z Pražského biatlonového klubu navíc korunovala Sofie Romaško (W15) – dvakrát bronzová a zlatá se štafetou!

Tomáš Hermann