Tři závody Mistrovství České republiky dorostu a dospělých zakončily sezónu letního biatlonu

28. září, 2022

Bystřice pod Hostýnem hostila 23. – 25. září český šampionát v letním biatlonu pro rok 2022. V areálu Bedlina byly na programu sprinty, štafety dvojic a hromadné závody kategorií dorostu a dospělých. Jestliže sobota nabídla příjemné závodní podmínky, neděle přinesla mokro a bláto.  

Během sobotního nástřelu nebyly deštníky ani pláštěnky třeba

„Počasí nás úplně nepodrželo, a to mě kvůli startujícím trochu mrzí,“ povzdychne si ředitel závodu Vojtěch Zicháček. „Organizačně jsme ale šampionát zvládli, neobjevily se žádné zádrhele a, věřím, že i všichni účastníci byli spokojení.“

Adéla Štafenová je z jihu Čech, ale závodí za Ostravu. V Bystřici vyhrála oba individuální závody dorostenek W16. V budoucnu ji však budeme vídat spíše na atletických oválech…

Budoucnost na Bedlině

Možná, že ve stávající podobě se na „Bedlině“ závodilo naposledy. „Trápí nás nedostatek vody. Proto máme zažádáno o dotaci v rámci projektu dešťovka,“ říká Vojtěch Zicháček. „Do nádrží by se nám tak povedlo nashromáždit až 10 kubíků vody pro využití na toaletách.“ Nyní pořadatelé řešili situaci cisternou.

Heda Mikolášová vyhrála na domácím šampionátu všechny tři disciplíny, a to jako jediná mezi 251 účastníky!

Zcela zásadním projektem je ovšem vybudování asfaltových okruhů pro jízdu na kolečkových lyžích a in-line bruslích. „Chceme se stát tréninkovou základnou pro Zlínský kraj a samozřejmě i kluby z celé České republiky. Máme připravenou veškerou dokumentaci a budeme žádat o stavební povolení.“ Souběžně s tím probíhá i komunikace s Národní sportovní agenturou. „Bez dotace se neobejdeme,“ uvědomuje si Vojtěch Zicháček. Tratě budou mít maximální délku 1600 metrů a budou osvětlené.

František Ševčík z Prostějova vybojoval v kategorii M17 stříbro a bronz, navíc přidal i triumf v celkové klasifikaci Českého poháru ve své kategorii

Jak se závodilo

Ale zpět z budoucnosti do současnosti. Na startu šampionátu se objevilo 251 startujících včetně několika závodníků ze slovenské Podbrezové. Takřka v plné síle přijeli sportovci SKP Kornspitz Jablonec. „Vyhodnotili jsem si, že je pro nás přínosnější startovat na našem letním mistrovství, kde si ve třech závodech můžeme kvalitně zastřílet po vysoké zátěži než startovat třeba na šampionátu běžců, kde nevystřelíme ani jednou,“ vysvětluje trenér SCM z Jablonce n/N Marian Málek.

Dorostenky a dokonalý štafetový trimf: 1. SKP Kornspitz, 2. SKP Kornspitz, 3. SKP Kornspitz

A jeho slova podtrhla Heda Mikolášová (W17) z SKP, jež jako jediná dokázala vyhrát oba individuální závody i štafety! Dva individuální tituly mají také Adéle Štafanová (W16) z Ostravy, Idmar Janele (M16) z Jilemnice, děvčata z pražské Kapslovny v kategoriích W31 a W41 Lenka Giovagnoni a Simona Elvy nebo Luboš Schorný (M36) ze Starého Města p/L.   

Vítězové ČP D+D 2022

Mistrovství České republiky současně uzavřelo i soutěž Českého poháru. Pět ze 14 kategorií opanovali sportovci ze Starého Města pod Landštejnem (!), kteří vyhráli i soutěž klubů.       

Berenika Lajtkepová z Liberce byla nejlepší v Českém poháru kategorie W17

Jednotlivci

W16 – Adéla Štefanová (Ostrava, z. s.)

M16 – Idmar Janele (Jilemnice)

W17 – Berenika Lajtkepová (Liberec)

M17 – František Ševčík (Prostějov)

W19 – Aneta Novotná (Staré Město p/L)

M19 – František Štěrba (Letohrad)

JW – Veronika Novotná (Staré Město p/L)

JM – Matěj Drbohlav (SKP Kornspitz)

W – Pavla Schorná (Staré Město p/L)

M – David Tolar (SKP Kornspitz)

W31 – Lenka Giovagnoni (Kapslovna)

M36 – Luboš Schorný (Staré Město p/L)

W41 – Simona Elvy (Kapslovna)

M46 – Mathias Schink (Staré Město p/L)

Družstva

1. Staré Město p/L, 2. Střelka Brno, 3. Kapslovna Praha, 4. SKP Kornspitz Jablonec n/N, 5. Jilemnice, 6. Břidličná  

Štafetový závod dvojic v kategorii dorostenců. S číslem 43 vítězný Letohrad (Antonín Kvaček/František Štěrba), s 27 druhá Jilemnice (Idmar Janele/Ferdinand Jansa) a s číslem 23 PBK (Adam Staník/Ondřej Palouš)

Výsledky MČR

MČR D+D v letním biatlonu 

Bystřice p/H 23. – 25 9. 2022

Sobota 24. 9. – sprinty

Sobota 24. 9. – štafety dvojic

Neděle 25.9. – hromadné závody

Ocenění nejlepším předávali panové Jiří Hamza (prezident ČSB), Vít Effenberk (technický delegát ČSB) a Vojtěch Zicháček (ředitel závodů)

Tomáš Hermann