Holky v Oberhofu: Zima, déšť a další kilometry na sněhu

29. září, 2022

České biatlonistky si v září užily klasický Oberhof. I přes rozmary počasí ale během 10denního soustředění do puntíku splnily, co jim trenéři naplánovali.

„Chtěli jsme opět strávit nějaký čas na sněhu a taky si trochu osahat areál před mistrovstvím světa, především střelnici,“ přibližuje plán soustředění Jiří Holubec. Jen to počasí… „Klasický Oberhof, zima a déšť,“ usmívá se asistent trenéra žen.
Na plánu bylo šest tréninků v lyžařském tunelu. „Dvě hodiny kroužíte pořád dokola, takže to je trochu na nervy. Ale sněhové podmínky nebyly vůbec špatné,“ říká Holubec.
Areál v Oberhofu prošel před blížícím se světovým šampionátem velkou rekonstrukcí. „Udělali toho opravdu hodně,“ uznale pokyvuje Jiří Holubec. „Mají tu stadion bejk. V některých místech rozšířili trať a pořád tu něco kutají. Teď třeba dělali novou příjezdovou cestu na stadion, takže jsme museli jezdit přes les.“
V pondělí do Oberhofu dorazili také čeští servismani, kteří tu testují lyže. Naopak domů předčasně odjela Jessica Jislová. „Byla nějaká nakřápnutá, asi z toho mrazu v tunelu. Tady to je hned. Doléčuje se doma. Nemělo smysl, aby s námi zůstávala, do tunelu už by stejně nešla,“ vysvětluje český kouč.
„Všechny tréninky jsme tu zvládli v pohodě. Samozřejmě mohlo být lepší počasí, ale nějak totálně jsme nezmokli. Když pršelo, tak jsme byli třeba v hale,“ zhodnotil soustředění Jiří Holubec. Další plán? Testy výkonnosti, individuální trénink a maximálně jednodenní volno, na víc už teď není prostor. A 10. října odjezd na předfinální soustředění do italské Anterselvy.

Karel Halberštádt
Foto: Klára Siegelová, Tomáš Schindler