Jak čeští biatlonisté v Norsku hledali a našli sníh

09. listopadu, 2022

Zasněžené lesy a perfektně připravené tratě… Takhle to na závěrečném soustředění českých biatlonistů rozhodně nevypadá. Ale jak říká Adam Václavík: „Zaplaťpánbůh, že můžeme lyžovat.“

Trenéři míní, příroda mění. Český tým měl původně vyrazit za sněhem do norského Sjusjøenu a absolvovat tam testovací závody proti domácím reprezentantům.

V Sjusjøenu ale nebyl sníh, a tak padla volba na Trysil. Čeští biatlonisté tam od soboty lyžují na zhruba 2,5 km dlouhém okruhu s půlmetrovou vrstvou sněhu.

Takhle vypadá trať v Trysilu. Kromě českých biatlonistů ji využívá i spousta místních dětí a ukrajinští muži.

„Dá se říct, že tu pořád prší. A sníh ubývá. Máme strach, aby vydržel. Zatím to ještě pořád jde a tréninky pokračují podle plánu,“ hlásí z Norska asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Na maličké střelnici musí trenéři natahovat terče ručně.

Biatlonisté se obvykle na první sníh těší, ale v Trysilu to není lyžování, které by si užívali. „Když člověk koukne na předpověď a ví, že má celý týden propršet, tak se úplně netěší,“ přiznává Adam Václavík.

Za možnost potrénovat na sněhu je ale rád. „Na tréninky jsme to ještě relativně vychytali, spíš jen mrholilo. Myslím si, že jsme tu udělali kvalitní tréninky, přínos to určitě má. Musíme brát takové podmínky, jaké tu jsou. Samozřejmě je to o něco těžší. Sníh je rozbředlý a nasátý vodou, takže to tolik nejede. Doufám, že už to tady dohrajeme.“

Super atmosféra v týmu

Pochmurné počasí naštěstí nemá vliv na náladu v českém týmu, který v Trysilu společně obývá velkou chatu. „Máme tu super atmosféru. Bydlíme společně s holkami, po večerech občas vymýšlíme blbosti, občas promítáme nějaký film. Vaří nám tu kuchař Petr Bielčík, takže máme i výborné jídlo,“ pochvaluje si Adam Václavík.

Jídelna je dost velká pro mužský i ženský tým.

Samozřejmě se Adama musíme zeptat, co znamená „vymýšlíme blbosti“. Něco je prý nepublikovatelné, ale třeba teď v Trysilu frčí hra Stupido. Je podobná slovnímu fotbalu, jen se v ní slova neříkají, ale popisují. „Není to vůbec jednoduché, člověk se u toho musí zamyslet,“ dodává český biatlonista. Pokud byste si chtěli doma taky zahrát, tak tady najdete pravidla.

Abychom ilustrovali tu dobrou náladu.

Čeští reprezentanti by měli v Trysilu zůstat až do 20. listopadu, ale třeba servismani už přejeli do Beitostølenu, kde napadl sníh a podmínky pro testování jsou mnohem lepší. Mimo jiné se tam připravují i čeští junioři nebo Italové.

A co testovací a zároveň nominační závody? Teď to vypadá, že se Češi vydají v sobotu na otočku do dvě hodiny vzdáleného Idre. Tam by se ve zkrácených vytrvalostních závodech utkali s domácími Švédy a Francouzi. Druhý nominační závod by pak pravděpodobně proběhl v dalším týdnu v Trysilu.

Karel Halberštádt
Foto: Klára Siegelová, Aleš Ligaun