Předsezónní závody: 4. Štvrtecký, 5. Krčmář a 9. Davidová

12. listopadu, 2022

Čeští biatlonisté vyzkoušeli dva týdny před startem Světového poháru svou formou na závodech ve švédském Idre Fjäll. V konkurenci domácích hvězd a Francouzů se prosadili čtvrtý Jakub Štvrtecký, pátý Michal Krčmář a devátá Markéta Davidová.

Český tým neměl ve Švédsku k dispozici nejlepší materiál, protože servisní tým momentálně testuje v norském Beitostølenu. Ani tak ale porovnání se Švédy, kteří lyžují už tři týdny, a s Francouzi nedopadlo vůbec špatně.

Nástřel před závodem

Jakub Štvrtecký (0+1+0+2) a Michal Krčmář (0+1+1+1) dokonce ve zkráceném vytrvalostním závodě na 15 km sahali po vítězství. Stačila taková „drobnost“, trefit poslední terč.

Štvrtecký v posledním kole mohutně stahoval třetího Sebastiana Samuelssona, ale nakonec mu při stejné střelbě podlehl o sedm sekund. Vyhrál Francouz Fabien Claude, který taky minul tři terče, před bezchybným Švédem Henningem Sjökvistem.

Štvrtecký zaznamenal 11. běžecký i střelecký čas. Ještě o něco rychleji běžel 9. Krčmář. Podobně na tom byl 12. v běhu i celkově Mikuláš Karlík (2+1+0+1).

Dobrý běžecký projev Jakuba Štvrteckého

Velmi dobře běžela podle očekávání v závodě žen na 12,5 km Markéta Davidová (0+1+1+2). Ještě víc než 6. běžecký čas ji ovšem musela potěšit 3. nejrychlejší střelba, byť s kaňkou v podobě nepovedené závěrečné stojky.

Kam to koukají švédští fanoušci???

Davidové patřila v cíli 9. příčka se ztrátou téměř dvou minut na vítěznou Švédku Tildu Johanssonovou, která střílela jako jediná bezchybně.

V tomto kontextu si na střelnici vedla výborně i Tereza Voborníková, která minula jediný terč na druhé položce. S pomalejším během jí to dalo na 17. příčku.

Tereza Voborníková před Jessicou Jislovou, která dojela se čtyřmi chybami 22.

Ohlasy

Jakub Štvrtecký: „Lyže jsme možná ještě neměli nejlepší, co Benni (Benjamin Eder) umí, ale jelo to fakt moc hezky! Jel jsem celý závod za Fabienem Claudem a až podezřele málo se mi vzdaloval, takže lyže byly fakt dobré. Za střelbu jsem obecně rád. Dal jsem si nějaký plán, jak chci závod střílet, a dodržel jsem ho. Až na pár ran vestoje, které jsem musel odkládat kvůli větru. Možná to tak nevypadalo, ale na stojku byl vítr nepříjemný.“

Michal Krčmář: „Výsledek nevypadá špatně, ale pořád jsou to jen předsezónní závody. Za 14 dní na Světovém poháru to může vypadat jinak, jak jsme se přesvědčili v minulých letech. Nedělám z toho velké závěry, ale jsem rád, že se mi pocitově nejelo špatně. Se střelbou úplně spokojený nejsem, protože jsem na třech položkách nedal poslední ránu. To by se mi stávat nemělo. Třikrát za sebou stejná chyba, to je vykřičníček. Jsem rád, že jsme si zazávodili, teď to tady dotrénujeme a uvidíme, co se bude dít v Kontiolahti a pak dál v sezóně.“

Markéta Davidová: „Myslím, že lyže nebyly úplně špatné. Pokud to beru jako závod na rozjetí, tak jsem spokojená. Snad to ještě nebylo to nejlepší, co umíme. Jsem ráda, že jsem práci na střelnici udělala stejně jako v tréninku, jen by to mohlo víc padat. U většiny ran vím, kde byla chyba, což je dobře. Ale samozřejmě za čtyři je moc.“

Tereza Voborníková: „Na střelnici proběhl závod tak, jak jsem si přála. Myslím, že už jsem si svou novou zbraň vyladila a první test se ‚nám’ vydařil. Z toho mám radost. Naopak v běhu to bylo trápení od samého začátku. Už z domu jsem přijela na sever poměrně dost unavená. Letos na mě únava z léta dolehla mnohem později než obvykle a bohužel na lepší výkon dnes běžecky nebylo. Snad únava rychle odezní a můj běh nebude taková tragédie.“

Výsledkový servis

Nedělních závodů v Idre Fjäll už se čeští reprezentanti nezúčastní. Vrací se na soustředění do norského Trysilu, kde je čekají příští týden interní nominační závody.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Ondřej Rybář