Trenéři vybrali 10 jmen pro úvodní Světový pohár v Kontiolahti

18. listopadu, 2022

Pět jmen pro úvodní závody Světového poháru v Kontiolahti bylo jasných, o dalších pěti rozhodly dva nominační závody. Kdo tedy začne sezónu mezi elitou?

Markéta Davidová, Jessica Jislová a Michal Krčmář měli nominaci jistou na základě umístění do 30. příčky v uplynulém ročníku Světového poháru. Tereze Voborníkové a Jonáši Marečkovi zase dávaly jistotu tituly juniorských mistrů světa.

Mezi ženami v nominačních závodech uspěly Lucie Charvátová a Eliška Václavíková, mezi muži si nominaci vyjeli Jakub Štvrtecký, Tomáš Mikyska a Mikuláš Karlík. V IBU Cupu začnou sezónu Tereza Vinklárková, Kristýna Otcovská, Vítězslav Hornig a Adam Václavík, které ještě doplní nejlepší junioři.

„Jet na IBU Cup není žádná degradace. Ten, kdo o sobě dá vědět na IBU Cupu, má dveře do Světového poháru otevřené. Výměna může proběhnout velmi rychle,“ zdůrazňuje sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Pohled trenéra žen

Úvodní závod v Idre Fjäll v konkurenci Švédek a Francouzek vyšel nejlépe 9. Markétě Davidové a 17. Tereze Voborníkové.

„V téhle fázi se neporovnáváme s jinými zeměmi. Pro holky to byl první těžký trénink na sněhu. Den předem jsem jim zdůrazňoval, že to není závod, ale především těžký trénink. Na střelnici odvedly dobrou práci, ale bylo tam pár chyb. To je pro první závody typické,“ říká trenér žen Egil Gjelland.

Druhý nominační závod jely české biatlonistky už jen mezi sebou na soustředění v Trysilu. Nejlepší byla opět Markéta Davidová, ale skvěle běžící Lucie Charvátová s ní prohrála o pouhou sekundu a zajistila si letenku do Finska.

O poslední volné místo bojovaly Eliška Václavíková a Tereza Vinklárková. „Terka byla trošku lepší v Idre, ale závod v Trysilu se zase mnohem víc povedl Elišce. Rozhodnutí nakonec nebylo tak složité. Měl jsem dlouhou diskuzi s Terkou a shodli jsme se na tom, že je teď pro ni IBU Cup nejlepší. Ale určitě je připravená zabojovat o svou šanci ve Světovém poháru,“ vysvětluje Gjelland svou úvodní nominaci.

Třiadvacetiletá Eliška Václavíková zatím ve Světovém poháru nasbírala čtyři starty a také pět bodů za 36. místo ve sprintu v Otepää

Pohled trenéra mužů

V úvodním závodě v Idre Fjäll zazářili čtvrtý Jakub Štvrtecký a pátý Michal Krčmář, solidně si vedl i dvanáctý Mikuláš Karlík.

„Myslím si, že to nebylo špatné. Můžeme spekulovat o tom, kam se ještě za týden dostanou Francouzi a Švédové nebo kam se dostaneme my. Závodili jsme na pět dní dopředu namazaných lyžích podle předpokládaných podmínek a i přesto byli kluci docela spokojení s tím, jak dokázali držet krok s nejlepšími. Ale pořád to byly jen testovací závody a za pár dní na Světovém poháru to může vypadat jinak. Je to takové povzbuzení pro celý tým. Teď je o tom, jak se s tím sportovci poperou, jestli dokážou kvalitní přípravu zúročit i v závodech,“ hodnotí první test formy trenér mužů Michael Málek.

Kontrolní závod v Trysilu jasně ovládl Michal Krčmář před Tomášem Mikyskou. Adamu Václavíkovi už třetí místo nestačilo na postup mezi pětici pro Světový pohár.

„Tomáš Mikyska porazil Adama Václavíka v obou závodech. Už v létě podával velmi dobré výkony na kolečkových lyžích. Víme, že je v něm velký potenciál. Jeho obrovskou devízou je, že dobře střílí. Adam v obou závodech velmi dobře běžel, ale ani jeden závod mu střelecky nevyšel. Kluci cítí, že na tom jsou běžecky dobře. Ale musí zajet pořádný biatlonový výsledek a zdůraznil bych to slovo biatlonový,“ dodává Málek.

Tomáš Mikyska se vrátí do Světového poháru téměř po dvou letech. Dvakrát se představil ve štafetě a dvakrát v individuálním závodě (59. a 63. místo).

Světový pohár v Kontiolahti odstartuje v úterý 29. listopadu vytrvalostním závodem mužů. Ve stejný den se rozjede v Idre Fjäll i druholigový IBU Cup.

Nominace na Světový pohár v Kontiolahti

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eliška Václavíková, Tereza Voborníková

Muži: Mikuláš Karlík, Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký

Nominace na IBU Cup v Idre Fjäll

Ženy: Tereza Jandová, Kristýna Otcovská, Tereza Vinklárková

Muži: Vítězslav Hornig, Josef Kabrda, Ondřej Mánek, Adam Václavík

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík