Hornig 9. ve vytrvalostním závodě IBU Cupu v Idre. Juniorka Jandová trefila všechny terče

03. prosince, 2022

V kvalitních výkonech pokračují čeští reprezentanti v seriálu IBU Cupu. V sobotních vytrvalostních závodech ve švédském Idre bodovali všichni, kteří se postavili na start.

Další výsledek v elitní desítce vybojoval Vítězslav Hornig, když doběhl na 9. pozici. Adam Václavík skončil v 20 km dlouhém závodě mužů na 19. příčce a Jakub Kocián při své premiéře mezi muži neminul ani jeden terč a obsadil 36. místo.

Mezi ženami doběhla v závodě na 15 km juniorka Tereza Jandová šestnáctá, když trefila všech 20 terčů! Tereza Vinklárková dosáhla 22. místem nejlepšího výsledku v sezóně.

Z vítězství se radovali Němka Janina Hettich-Walzová a Nor Endre Stroemsheim.

Vítězslavu Hornigovu patří v IBU Cupu zatím pěkné sedmé místo!

Závod slovy trenéra

Aleš Ligaun

„Z mého pohledu to byl vydařený den. Terka Jandová předvedla přesně to, co je ve vytrvalostním třeba – trefila všechny terče. V součtu jí to vyneslo její nejlepší výsledek v IBU Cupu. Terka Vinklárková od sebe možná čekala ještě lepší představení. Za důležité ale považuji, že se zlepšuje s každým startem. A věřím, že jí to vydrží.

Víťa Hornig se zabydluje ve špičce IBU Cupu. V průběžném pořadí už je sedmý.  Ukazuje kvalitu a zvedá si sebevědomí. Myslím, že totéž platí i o Adamu Václavíkovi, který je po vyrovnaných výkonech v pořadí IBU Cupu zatím desátý. Adamovy dvě první dnešní položky nebyly úplně optimální, ale z toho se poučí. Naším posledním závodníkem byl Kuba Kocián. Kuba startoval po nemoci a jeho hlavní rolí tady je funkce maséra. Připravuje se ale současně na Světovou univerziádu, a tak každý start je pro něho dobrý. Ukázal, že je špičkovým střelcem.

Juniory Pepu Kabrdu a Ondru Mánka jsem nechal odpočívat, do nedělního sprintu už ale oba nastoupí.“

Závod slovy závodníka

Tereza Jandová

Tereza Jandová po sobotním vytrvalostním závodě

„Střílí se mi tady v Idre od počátku hodně dobře a jsem ráda, že mi forma vydržela i ve vytrvalostním závodě. Ale, upřímně, už potřebuju domů. Trochu mě dohání moje cukrovka, rozhodily se mi hodnoty a nevím si s tím úplně rady. Dobré výkony a výsledky mi ale pomáhají můj zdravotní stav překonávat. Vůbec jsem nečekala, že bych se mezi ženami mohla takto chytit. Každopádně už se těším na odpočinek a světlo.“         

Výsledkový servis

Vytrvalostní závod žen na 15 km

Analýza závodu na 15 km

Průběžné pořadí IBU Cupu žen

Vytrvalostní závod mužů na 20 km  

Analýza závodu na 20 km

Průběžné pořadí IBU Cupu mužů

Adam Václavík je po třech individuálních závodech IBU Cupu této sezóny průběžně desátý

Další program v Idre

V neděli vyvrcholí IBU Cup ve Švédsku závody ve sprintu. Ženy startují do závodu na 7,5 km v 10:30 hodin, muži se na 10 km dlouhou trať vydají ve 14:00 hodin.

Tomáš Hermann

Foto: Aleš Ligaun