Životní závod Jakuba Štvrteckého. V Hochfilzenu končí osmý

09. prosince, 2022

Že se českým mužům v Hochfilzenu nedaří? Jakub Štvrtecký to dnes vyvrátil. Ve sprintu neminul ani jeden terč a vybojoval životní 8. místo. Další body přidali i 15. Michal Krčmář a 37. Tomáš Mikyska.

Report

Pro střeleckého trenéra Matta Emmonse to dnes byla závodní premiéra na střelnici. A byla úspěšná. Potěšil ho hned první z českým závodníků – Jakub Štvrtecký.

Popáté v kariéře trefil ve Světovém poháru všechny terče a s číslem 9 se ujal vedení. Zaťatá pěst po průjezdu cílovou rovinkou signalizovala, že z toho dnes bude hodně dobrý výsledek.

Mocný finiš Jakuba Štvrteckého. V posledním kole měl 9. běžecký čas.

„Musí být šťastný, podal velmi kvalitní výkon,“ usmíval se na střelnici Matt Emmons. Kubu jako první překonal rovněž bezchybný Johannes Thingnes Bø, který přidal další vítězství. Na druhou příčku se později zařadil Emilien Jacquelin, na třetím místě byl Sturla Lægreid. Českého biatlonistu překonali ještě další čtyři soupeři, skončil tedy osmý. Své životní maximum si vylepšil hned o osm příček.

Prvním gratulantem byl náš fotograf Petr Slavík

„Ležka byla úplně super, ta mi sedla. I stojka byla dneska dobrá. Nezasekl jsem se tam, takže jsem rád,“ hodnotil své střelecké počínání Kuba Štvrtecký.

Na trati se dle svých slov necítil nejlíp, ale i tak měl 19. běžecký čas. „Dneska jsme měli asi velice dobré lyže. I Bimbo říkal, že mu to strašně dobře jelo. Škoda, že jsme toho nevyužili ještě trochu víc.“

Michal Krčmář zaznamenal dokonce 12. běžecký čas. Tím vyrovnal své sprinterské maximum ze sezóny 2016/17. O to větší škoda, že vestoje minul dva terče. Mohlo z toho být ještě mnohem lepší než 15. místo.

Michal Krčmář se na trati pral skvěle

Po závodě se hodně usmíval Tomáš Mikyska. Minul jeden terč, ale stejně mu to stačilo na další světové body za 37. místo. Na trati měl 49. čas.

Tomáš Mikyska si jede pro další body

Mikuláš Karlík (1+2) prošel se třemi chybami z 57. místa těsně do stíhačky. Naopak podobně těsně neuspěl 62. Jonáš Mareček (1+1).

Dnešní 8. místo Jakuba Štvrteckého je nejlepším výsledkem českých mužů v Hochfilzenu od mistrovství světa v roce 2017.

Co to znamená?

Michal Krčmář drží v celkovém hodnocení 18. příčku. Jakub Štvrtecký se posunul už na 25. místo, které jako poslední zaručuje účast v hromadných startech. V Poháru národů dnes byli čeští muži pátí, zaznamenali nejlepší výsledek od Kontiolahti 2020. Stejné umístění drží i celkově.

Výsledkový servis

Příští závod

Sobotní program zahájí v 11:30 stíhací závod žen, do něhož vyrazí jako druhá Markéta Davidová. Ve 13:40 pak odstartuje štafeta mužů. Trenér Michael Málek zvolil stejnou sestavu jako při pátém místě v Kontiolahti, tedy Mikyska, Krčmář, Štvrtecký a Mareček.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík