Nevěděl, jestli bude závodit. Teď slaví Michal Krčmář páté místo

06. ledna, 2023

Včera páté místo Markéty Davidové, dneska páté místo Michala Krčmáře. Světový pohár na Pokljuce zatím vychází českému týmu skvěle. Potvrzuje to i Jonáš Mareček, který ve sprintu vybojoval své první body za 33. příčku.

Report

Po středečním tréninku na Pokljuce Michal Krčmář překvapil přítomné novináře, když jim řekl, že neví, jestli bude na startu pátečního sprintu. Ještě před týdnem totiž ležel v posteli s teplotou. Shodou okolností na hotelu, který se nachází přímo na stadionu na Pokljuce.

Teď na stejném místě slaví nejlepší výsledek v sezóně – páté místo. „Jsem rád, že jsem to dneska zkusil,“ usmíval se po závodě Bimbo.

Úsměv odpovídá výsledku

„Michal Krčmář bez chyby, bravo,“ hlásil komentátor přímo na stadionu po první střelbě českého reprezentanta. Stejně úspěšná byla i jeho druhá střelba, po které se s číslem 11 ujal vedení. V posledním kole prohrál o šest desetin souboj s Němcem Benediktem Dollem. Jak se později ukázalo, závodilo se o čtvrté místo.

První tři pozice totiž zabrali Norové. Johannes Thingnes Bø sice udělal jednu chybu, ale i tak porazil svého bezchybného bratra Tarjeiho o 48 sekund. Třetí skončil Sturla Lægreid.

Nor, vedle něj Nor a úplně vpravo Nor

„Jede si svou vlastní ligu,“ komentoval výkon vítěze Michal Krčmář, který na pátém místě ztrácel už přes minutu.

I Bimbo ale běžel skvěle, celkově měl 11. nejrychlejší čas, v posledním kole dokonce 4. „Dneska odvedli velký kus práce kluci ze servisu. Myslím si, že jsme měli super lyže.“

Jelo to i Adamu Václavíkovi. Jenže 13. běžecký čas nepodpořil dobrou střelbou, s bilancí 3+2 dojel 48.

To Jonáš Mareček odstřílel čistě a bere premiérové body za 33. příčku. „Z juniorů byl dnes druhý nejlepší,“ poznamenal při pohledu na výsledkovou listinu Egil Gjelland.

V sobotní stíhačce bude mít český biatlon 100% zastoupení, byť 55. Jakub Štvrtecký (1+3) by si určitě přál lepší výchozí pozici.

Co to znamená?

Michal Krčmář se posunul v hodnocení disciplíny už na 10. příčku, celkově je 14. V pořadí národů dnes byli čeští muži 8., ale zároveň si upevnili 5. příčku. Na 6. Rakušany mají teď náskok 108 bodů.

Výsledkový servis

Příští závod

V sobotu se jedou stíhací závody s osminásobnou českou účastí. Ženy startují v 11:30, muži ve 14:45.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík