Je to zlato! Tereza Jandová a Jakub Kocián vítězi závodu smíšených dvojic v Lake Placid

16. ledna, 2023

Český biatlon přispěl nejcennějším kovem české výpravě vysokoškolských sportovců na 31. Světových zimních univerzitních hrách, které hostí Lake Placid ve Spojených státech. Zlato v závodě smíšených dvojic vybojovali Tereza Jandová a Jakub Kocián.

Česká dvojice vedla od prvního úseku. Během osmi položek mladí Češi pouze třikrát (!) dobíjeli a zvítězili s náskokem 37,5 sekundy před Francií, třetí byla Ukrajina s odstupem 41,9 sekundy.  

Tereza (v bílém) a Kuba (v šedém) se zlatými medailemi při slavnostním vyhlášení v Lake Placid. Vlevo Francouzi, vpravo Ukrajinci

Juniorská reprezentantka Tereza Jandová je studentkou Masarykovy univerzity a vedle soupeřek a náročných tratí bojuje také s nemocí diabetes. Jakub Kocián, který nyní působí i jako masér u týmu v IBU Cupu, studuje na České zemědělské univerzitě v Praze.

Tereza Jandová

Pohledem závodnice

Tereza Jandová

“Za sebe mohu říci, že to bylo těžší, než jsem si myslela. Pomohli nám dvě věci. Zvládli jsme opravdu dobře střelbu a k tomu jsmě měli super lyže. Klukům ze servisu moc děkujeme. Všechno se sešlo a jsme moc spokojení.”

Pohledem vedoucího výpravy

Michal Žák

“Vyšlo to! Takhle nějak si to člověk představuje. Úkol zněl jasně, jet a střílet s čistou hlavou, nenechat se strhnout okolím, což oba splnili na jedničku. Vsadili jsme ze Zdeňkem Vítkem na střeleckou jistotu. Terka i Kuba se v trénincích i individuálním závodě prezentovali jako stabilní a velmi přesní střelci. Volba tak byla jasná. Oba tyto předpoklady naplnili. Klobouk dolů před jejich jistým výkonem na střelnici i výbornou jízdou na trati. Poděkování patří také klukům ze servisu, kteří tady odvádějí vynikající práci.” 

Jakub Kocián

Výsledkový servis

Závod smíšených dvojic – singly

Analýza singlů

Tomáš Hermann