Světové zimní univerzitní hry: ve sprintech čtyři Češi v Top Ten a Jandová opět bronzová!

18. ledna, 2023

Třetím závodním dnem pokračovalo biatlonové dění na 31. světových zimních univerzitních hrách. V americkém Lake Placid byly na programu závody ve sprintech, ve kterých byly české barvy opět vidět. Ve sprintu žen na 7,5 km vybojovala Tereza Jandová (na úvodním snímku) bronz, Kristýna Otcovská doběhla šestá a Veronika Novotná 10. Na 10 km dlouhé trati mužů skončil Josef Kabrda na 9. místě.    

Tereza Jandová má tak v Lake Placid skvostnou bilanci. V každém závodě, do kterého nastoupila, vybojovala medaili. V individuálních závodech dosáhla na dva bronzy, v singlech brala s Jakubem Kociánem zlato!

Tereza Jandová

A co ostatní?

Neztratili se ani další Češi. Ve sprintu žen obsadila Lenka Bártová 18. příčku. V kategorii mužů doběhl Jakub Kocián 13., Luděk Abrahám 15. a Michal Zaoral 20. v pořadí.

Pohledem závodnice

Tereza Jandová

„Bylo to ve sprintu drama do posledních metrů. Nakonec rozhodly desetiny sekundy v můj prospěch. Mám opravdu velkou radost.

Určitě ale ve čtvrtek nenastoupím do stíhačky. Už mě zase chytají moje bolavé holeně. Nechci, aby se to nějak rozjelo, protože sezóna bude ještě dlouhá.

Věřím, že budu v pohodě na hromaďák a tam zabojuju o co nejlepší výsledek. Třeba stříbro ještě nemám …“

Polka Anna Nedza-Kubiniecová (1.), Shilo Rousseauová z Kanady (2.) a Tereza Jandová třetí (!!!) ve sprintu žen Univerziády v Lake Placid 2023

Pohledem vedoucího týmu

Michal Žák

„Závodní podmínky dnes nebyly úplně ideální, byly však regulérní pro všechny závodníky. Oproti předchozím dnům přišla lehká obleva, mrholilo a slabě pofukoval vítr. Prostě, psa by člověk nevyhnal…

Velkou radost nám udělala Terka Jandová ziskem další medaile. U kluků i u holek jsou v součtu výsledky dobré. Jen se u mnohých nesešla potřebná přesnost střelby s rychlým během, který opět podpořil servis skvěle připravenými lyžemi. Běžecky dnes předvedli kluci i holky velmi kvalitní výkony, což potvrzují analýzy. Na čtvrtek je tedy jasný cíl, a to stabilizovat střelbu a prodrat se startovním polem co nejvýše.

Mohu potvrdit, že stíhačku nepoběží Terka Jandová. Po nabitém programu v kombinaci s těžkými podmínkami na trati se začaly ozývat její problémy s holeněmi. Neradi bychom ji obětovali v boji o další medaili na úkor zdraví. Věříme, že Terka bude připravená na hromadný závod.“

Výsledkový servis

Sprint žen na 7,5 km

Analýza sprintu

Sprint mužů na 10 km

Analýza sprintu

Medailové pořadí

Nejbližší program

19. 1. – čtvrtek

19:45 – 12,5 km – stíhací závod mužů

21:25 – 10 km – stíhací závod žen

Tomáš Hermann

Foto: Porter Binks a Bond Demetri / FISU Games