Kristýna Otcovská to dokázala! Vyhrála Univerziádu v Lake Placid. Luděk Abrahám pátý

22. ledna, 2023

Parádně zakončili čeští biatlonisté svoji účast na 31. světových zimních univerzitních hrách v americkém Lake Placid. Kristýna Otcovská vyhrála hromadný závod žen na 12,5 km! Mezi muži pak na 15 km dlouhé trati mužů vybojoval Luděk Abrahám pěkné páté místo.

Vidět byli i další Češi. Veronika Novotná doběhla 8., Lenka Bártová 9., svého nejlepšího výsledku dosáhl 13. příčkou benjamínek týmu Michal Zaoral, Josef Kabrda skončil 15. a Jakub Kocián 18. Kvůli přetrvávajícím bolestem holení nestartovala Tereza Jandová.

Kristýna zahájila závod na trestném kole…

Kristýna Otcovská se v Lake PLacid zlepšovala závod od závodu. Postupně skončila 8. ve zkráceném vytrvalostním závodě, 6. ve sprintu, 4. ve stíhačce až na konec triumfoval v hromadném závodě. Přitom do samotného klání vstoupila katastrofálně. Hned na první položce minula tři terče a na trať vybíhala na samém chvostu startovního pole… Pak už ale ani jednou neminula a do závěrečného kola vyrazila druhá za Pauline Machutovou z Francie. V cíli nejbližší soupeřce nadělila více než 20 sekund.

Postupně se ale probíjela kupředu

Luděk Abrahám se postupně rozjížděl po nemoci a v sobotu jel svůj nejlepší závod v Lake Placid. O cenný kov ho připravily až dvě chyby v závěrečné položce.

Po nevydařené úvodní položce následovaly tři “nuly”. Vedle Týny pálí Lenka Bártová (9.)

Skvělá bilance

Čeští biatlonoví vysokoškolácí mají v Lake Placid úžasnou bilanci dvou zlatých a dvou bronzových medailí a k tomu navíc dalších 11 (!) umístění v elitní desítce.

Zlato: Singl – Tereza jandová/Jakub kocián, Kristýnya Otcovská (hromadný závod)

Bronz: Tereza Jandová (zkrácený vytrvalostní závod a sprint)

A pak už přišla velká radost! S Týnou se o ni dělí Jaroslav Bedrník (vpravo), Michal Žák (vlevo dole) nebo s čepičkou FISU šéf biatlonových soutěží v Lake Placid Ondřej Rybář

Pohledem vedoucího výpravy

Michal Žák

„Tohle byl skutečný biatlon. Po první položce nás u Týny lehce zamrazilo, nicméně to kompenzovaly vynikajícím výkonem Lénka Bártová s Veronikou Novotnou. Celý závod jsme prožívali v napětí až do poslední položky. Byla to krásná, úžasná  tečka za naší studentskou zaoceánskou misí. Všechny holky zaslouží pochvalu za předvedené výkony. 

Týna, maskot a zlato!


U kluků to bylo podobné, jen Luďovi chyběla koncovka. Běžecky má určitě navíc, ale mě deset dnů pauzu kvůli nemoci. A tak nejdůležitější je, že se dal zdravotně do pořádku. Pepa Kabrda dobře běžel, chyběla přesnost na střelnici. Michal Zaoral předvedl velmi pěkné výkony v roli nejmladšího člena výpravy. Kuba Kocián zaslouží pochvalu za všechny předvedené výkony. V masáku mu sice chyběly síly na trati po náročném programu, ale čtyři nuly dal jako jediný ve startovním poli. 

Terka Jandová nakonec nenastoupila do masáku kvůli přetrvávajícím bolestem holení. Zkusila to během nástřelu, moc chtěla závodit, ale nešlo to. Věříme, že tyto problémy brzy odezní a Terka bude moct nastoupit do dalších biatlonových kláních. Předvedla zde, že patří mezi biatlonovou elitu v této kategorii. 

Za celé Světové zimní univerzitní hry patří velký dík servisu – jmenovitě Milanu Faltusovi, Jaroslavu Bedrníkovi a trenéru Zdeňku Vítkovi.“

Luděk Abrahám se uzdravil a na jeho výkonu to bylo hned poznat. Parádní páté místo!

Výsledkový servis

Hromadný závod žen na 12,5 km

Analýza hromadného závodu

Hromadný závod mužů na 15 km

Analýza hromadného závodu

Medailové pořadí biatlonu

Tomáš Hermann

Foto: FISU a Michal Žák