Máme první medaili z EYOF 2023. Ilona Plecháčová třetí ve sprintu dorostenek!

24. ledna, 2023

Bronzovou medaili vybojovala Ilona Plecháčová (na titulním snímku z SCM Open) ve sprintu dorostenek na úvod Evropského olympijského festivalu mládeže (EYOF)  v Itálii. Na 6 km dlouhé trati ve Forni Avoltri minula jilemnická biatlonistka pouze jeden terč a zůstala jen tři sekundy od stříbra. Na druhou stranu měla však i velké štěstí. Čtvrtá Slovinka Ela Severová za ní zaostala jen o 0,3 sekundy!

Bronzová jí sluší. Ilona Plecháčová se svým cenným kovem ze sprintu na EYOF 2023

Vyhrála Oleksandra Merkušinová z Ukrajiny před Francouzkou Lolou Bugeaudovou. Valerie Křízová (2+1) obsadila 12. místo, Heda Mikolášová (1+3) skončila 23. a Aneta Novotná (2+4) doběhla 47. v pořadí.

Čtveřice dorostenek ve Forni Avoltri – zprava: Ilona Plecháčová, Valerie Křížová, Heda Mikolášová a Aneta Novotná

V závodě dorostenců na 7,5 km předvedl Jan Kamarád bezchybnou střelbu a na 12. pozici zůstal jen 1,9 sekundy od TopTen. Vladimír Kocmánek (1+2) se umístil na 15. příčce a Tomáš Sucharda (2+2), nejrychlejší z Čechů na trati (7. čas), obsadil 17. místo. Bohužel nemohl startovat nemocný David Eliáš.

Vyhrál Pavel Trojer ze Slovinska.

Trojice dorostenců na EYOF 2023 – zprava: Vladimír Kocmánek, Jan Kamarád a Tomáš Sucharda

Pohledem trenéra

Jan Hanus

“Máme medaili, máme velkou radost. Úplně na úvod musím poděkovat klukům ze servisu Tomáši Pošepnému a Vojtovi Prášilovi. Odvedli super práci.

Ilona potvrdila svoje kvality v obou částech biatlonu. Na trati sváděla do poslední chvíle tvrdý souboj o desetinky se Slovinkou. Štěstí se přiklonila na její stranu. Valerie působila ve stopě velmi živě, škoda dvou chyb vleže, ale 12. místo je pěkným výsledkem. Heda měla smůlu v tom, že její rány byly kalibry jako vyšité. Věřím, že ve čtvrtek bude mít více štěstí. Aneta asi trochu doplatila na číslo jedna, startovat hned v úvodu, to je těžká role. Jsem přesvědčený, že “její” závod přijde pozítří.

A kluci? Honza Kamarád byl na střelnici perfektní, bohužel od druhého kola ho trápily žaludeční potíže. To ho na trati limitovalo. Tomáš Sucharda a Vláďa Kocmánek podali kvalitní běžecké výkony. Oběma bohužel nesedla střelba.

Věřím, že na vytrvalostní závod budou kluci kompletní. David Eliáš už bude ve středu trénovat.”

Naši “sqělí” servisáci Vojta a Tomáš

Výsledkový servis

Sprint dorostenek na 6 km

Analýza sprintu na 6 km

Sprint dorostenců na 7,5 km

Analýza sprintu na 7,5 km

Nejbližší program

26. 1.

10:00 – vytrvalostní závod dorostenců na 12,5 km

13:30 – vytrvalostní závod dorostenek na 10 km

Tomáš Hermann

Foto: Jan Hanus