Ilona Plecháčová 5. a Valerie Křížová 6. na EYOF 2023 v italském Forni Avoltri

26. ledna, 2023

V kvalitních výkonech pokračovali čeští dorostenci i během druhého závodního dne biatlonových soutěží Evropského olympijského festivalu mládež v Itálii. Na tratích střediska Forni Avoltri se ve čtvrtek závodilo ve vytrvalostních kláních. Dorostenci běželi 12,5 km dlouhou trať, dorostenky čekala porce deseti kilometrů se čtyřmi střeleckými položkami.

Nejlepšího výsledku dosáhla opět teprve šestnáctiletá Ilona Plecháčová (0+1+1+0), které obsadila 5. místo, Valeria Křížová (0+1+0+1) doběhla hned za ní šestá. Mezi kluky skončil Tomáš Sucharda (0+3+1+0) 12. a Vladimír Kocmánek (0+2+2+1) 15. v pořadí.

Ilona Plecháčová

Jak si vedli ostatní Češi?

Do závodu dorostenců nastoupil i uzdravený David Eliáš (0+2+1+1) a obsadil 25. pozici. Janu Kamarádovi (4+3+0+1), který byl z českých dorostenců nejlepší a bezchybný ve sprintu, se tentokráte na střelnici nedařilo, po osmi chybách skončil celkově 40.

Těsně za nejlepší dvacítkou zůstala na 21. pozici Aneta Novotná (1+2+1+0), Heda Mikolášová (1+1+3+2) obsadila 34. místo.

Pálí Valerie Křížová, vleže byla stoprocentní

Pohledem trenéra

Jan Hanus

Trenér Jan Hanus v akci

„Vysoká nadmořská výška a profil připomínající motokros, dělají své. Myslím, že na výkonech se to trochu projevuje. Na druhou stranu je to pro všechny stejné. Obecně lze říci, že jsme spokojení, dvě holky, Ilona s Valeriíí skončily do šestého místa, přitom Iloně scházely k medaili necelé čtyři sekundy.

Nezklamali ani kluci, 12. Tomáš Sucharda a 15. Vladimír Kocmánek. Hodně mě mrzí, že tady onemocněl David Eliáš, protože počátkem ledna byl ve skvělé formě… I přes svůj zdravotní handicap zvládl závod dobře a mezinárodní start pro něho bude určitě dobrou zkušeností.

Smolař EYOF David Eliáš

Vyrovnané výkony v obou kategoriích nám, myslím, dávají slušné vyhlídky do smíšených štafet. Tým poběží v sestavě Valerie Křížová, Ilona Plecháčová, Tomáš Sucharda a Vladimír Kocmánek.“

Tomáš Sucharda vybojoval velmi dobré 12. místo, škoda jen úvodní stojky …

Výsledkový servis

Vytrvalostní závod dorostenek na 10 km

Analýza závodu na 10 km

Vytrvalostní závod dorostenců na 12,5 km

Analýza závodu na 12,5 km

Vladimír Kocmánek, to je příklad konstatní výkonnosti – 15. ve sprintu i ve vytrvalostním závodě

Nejbližší program EYOF 2023

Sobota 28. 1.

10:00 – smíšené štafety

Tomáš Hermann

Foto: Barbora Žehanová / Český olympijský tým