Adam Václavík podruhé v elitní desítce ME v Lenzerheide. V pátek osmý ve sprintu!

27. ledna, 2023

Ve švýcarském Lenzerheide, mj. dějisti MS 2025, navazuje Adam Václavík na dobrou formu z italské Anterselvy. Osmadvacetiletý český reprezentant vybojoval v pátečním sprintu na 10 km Otevřeného mistrovství Evropy pěkné osmé místo.

Adam netrefil po jednom terči při každé položce. A právě jeden přesný zásah navíc jej dělil od stupňů vítězů.  Na trati však byl opět silný, čtvrtý nejrychlejší. V závěrečném okruhu dosáhl dokonce třetího nejlepšího času a posunul se oproti závěrečné položce čtyři pozice kupředu.   

Jak si vedli další Češi?

Mezi muži doběhl při svém prvním startu po nemoci junior Jonáš Mareček (2+0) na solidním 31. místě, Vítězslav Hornig z českého výběru nejlépe střílel (1+0), ale na trati to nebylo ono, obsadil 34. příčku. Naopak střelba nevyšla Tomáši Mikyskovi (1+3), který skončil 60. a jako poslední postoupil do sobotní stíhačky.

Jonáš Mareček

Také v kategorii žen bojovala Tereza Voborníková o umístění v Top Ten, ale tři chyby vstoje byly velkou zátěží. Slušný běh (16. nejlepší čas) ji nakonec vynesl na 24. místo. Eliška Václavíková (0+2) skončila 46. a Tereza Vinklárková (0+1) doběhla hned za ní. Na Kristýnu Otcovskou (0+1) zřejmě dolehla únava z dlouhé cesty ze zámoří i aklimatizace, protože na trati jí to „nechutnalo“ (74. čas) a celkově obsadila až 70. pozici.

Tereza Voborníková

Pohledem závodníka

Adam Václavík

Adam Václavík

„Na trati už to opravdu hodně bolelo, ale mám radost, že i přes únavu z Anterselvy a středeční dvacítky držím dobrou běžeckou výkonnost. Také moje střelba je teď bez extrémních výkyvů a na výsledcích je to hned vidět. Myslím, že umístění v TopTen je kvalitní výsledek, za který patří velký dík i našemu servisu. Všichni odvedli skvělou práci.

A jak to se mnou bude dále? Sám za sebe chci tady v Lenzerheide jeden závod vynechat. Budeme se o tom bavit s trenéry, jestli to bude stíhačka, i když mám slušnou pozici, nebo smíšené štafety v neděli.

Výsledkový servis            

Sprint mužů na 10 km

Analýza sprintu

Průběžné pořadí IBU Cupu

Pohár národů

Sprint žen na 7,5 km

Analýza sprintu

Průběžné pořadí IBU Cupu

Pohár národů

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík