Trestné kolo od medaile. Česká smíšená štafeta dorostenců na závěr EYOF 2023 čtvrtá

28. ledna, 2023

Kvartet Valerie Křížová, Ilona Plecháčová, Tomáš Sucharda a Vladimír Kocmánek obsadil ve smíšených štafetách Evropského olympijského festivalu, jehož biatlonovou část hostí italské Forni Avoltri, nepopulární čtvrté místo.  V závěrečné disciplíně EYOF 2023 chybělo českým nadějí k vysněnému cennému kovu 16 sekund… Tedy s rezervou jedno trestné kolo.

Prvotní zklamání. Nad finišmanem Vladimírem Kocmánkem se sklání parťáci Valerie Křížová, Ilona Plecháčová a Tomáš Sucharda

Valerie Křížová zahájila štafety excelentě. Ani vleže, ani vstoje nemusela dobíjet a předávala Iloně Plecháčové jako druhá za tehdy vedoucí Ukrajinou. Nejmladší členka týmu na druhém úseku čtyřikrát dobíjela a v půlce závodu byli Češi třetí za Německem a Itálií. Třetí úsek byl pro český tým kritický. Tomáš Sucharda musel po položce vleže na jedno trestné kolo, a česká štafeta se ocitla mimo medailové příčky s odstupem 22 sekund za průběžně třetí Itálii. Vladimír Kocmánek se snažil, vleže se nemýlil, a běžel jen sedm sekund za třetím Italem. Rozhodla stojka. Ital dobíjel dvakrát, zatímco Vladimír třikrát…   Vyhráli Francouzi, před Němci a Italy.

Start! S číslem 2 Valerie Křížová

Pohledem trenéra

Jan Hanus

„Samozřejmě je to škoda, k medaili scházel kousek. Konkurence do čtvrtého místa byla opravdu skvělá a nám zůstalo to nejhorší možné pořadí. Na druhou stranu se na výsledek dívám i pozitivně, všichni získali zkušenost, která se jim bude jednou hodit, zúročí ji.

Ilona Plecháčová absolvovala druhý úsek

Celý EYOF pak hodnotím velice kladně. Už na soustředění v Obertilliachu vytvořil tým dobrou partu. A tady jsme byli vidět ve všech závodech. Domů si vezeme třetí, čtvrté, páté i šesté místo a další kvalitní výsledky. Ukazuje se, že práce s mládeží se nám za podpory svazu daří napříč kluby. Poděkování patří i Českému olympijskému výboru za dobré zázemí a celkovou atmosféru. Bylo to moc fajn a všichni si odvážíme krásné zážitky.“

Kritický okamžik. Ležka Tomáše Suchardy

Výsledkový servis

Smíšená štafeta – mix

Analýza mixu

Medailové pořadí v biatlonu

Vladimír Kocmánek na posledním úseku

Tomáš Hermann

Foto: Barbora Žehanová, Český olympijský tým