Otevřené mistrovství Evropy v Lenzerheide uzavřely smíšené štafety. Singl 9.!

29. ledna, 2023

Už bez opor týmu – Adama Václavíka, Terezy Voborníkové, Jonáše Marečka – uzavřela česká reprezentace účast na Otevřeném mistrovství Evropy ve švýcarském Lenzerheide. V závodech smíšených štafet si vedly lépe singly než mixy. Dvojice Tereza Vinklárková a Tomáš Mikyska obsadila slušné 9. místo. Naopak mix se do cíle nedostal a byl klasifikován na 13. pozici.

Tereza Vinklárková

V závodech singlů, kterého se zúčastnilo 29 (!) dvojic, nabrali Češi největší ztrátu hned v úvodu, když Tereza Vinklárková dobíjela jednou vleže, třikrát vstoje a Tomáše Mikysku vyslala na trať ze 16. místa s odstupem 55 sekund. Ve zbývajících šesti položkách už mladí Češi dobíjeli pouze dvakrát. Vždy jednou Tomáš Mikyska, a to při čtvrté a sedmé položce. Postupně si pak klestili cestu kupředu. V cíli byli nakonec devátí s odstupem 1:32 min na vítězné Nory. Jestliže v první čtvrtině ztratila česká dvojice 55 sekund, ve zbývajících třech čtvrtinách „pouze“ 37 sekund. Tereza i Tomáš potěšili střeleckým výkonem – jen šest dobíjení.

Tomáš Mikyska

Mixu, který startoval ve složení Eliška Václavíková, Kristýna Otcovská, Ondřej Mánek a Vítězslav Hornig, se závod nevydařil. Hned po úvodní ležce musela Eliška Václavíková (1+3/0+2) na trestné kolo, na předávce byla 13. s odstupem 1:55,9 min. Kristýna Otcovská (0+0/0+2) střílela o poznání přesněji, ale ztrácela na trati. V půlce závodu byli Češi 12. s odstupem 4:04,7 min. A tak když na třetím úseku Ondřej Mánek třikrát dobíjel, a kolem se s náskokem jednoho okruhu prohnali pozdější vítězové z Norska, byl osud českého mixu zpečetěn. Vítězslav Hornig se na trať ani nedostal. Stejný osud potkal dalších 13 z 22 štafet.

Jednu část reprezentace nyní česká příprava na MS v Oberhofu (8. – 19. 2.), druhá se zúčastní IBU Cupu v rakouském Obertilliachu (2. – 4. 2.).

Výsledkový servis            

Singl štafety

Analýza singlů

Mix štafety

Analýza mixů

Pohár národů muži

Pohár národů ženy

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík a Igor Stančík