Vysočina Arena hostila o víkendu mezinárodní IBU CER Cup

30. ledna, 2023

Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě hostila ve dnech 28. – 29. 1. 2023 IBU CER Cup dorosteneckých a juniorských kategorií. Do sobotních závodů ve sprintu nastoupilo 167 sportovců, nedělních hromadných závodů se zúčastnilo 164 startujících. CER Cupu se účastnili dorostenci a junioři z Česka, Polska (16 sportovců), Slovenska (7), a také jedna juniorka z USA.

Markus Sklenárik ze Slovenska vyhrál sprint M16

Pro české naděje představovaly závody CER Cupu současně jeden z nominačních bojů o účast na Otevřeném MEJ i MSJ a MSD 2023.     

Pro pořadatele a rozhodčí byl Středoevropský pohár důležitým testem před BMW IBU Světovým pohárem, který se v NMNM odehraje od 28. 2. do 5. 3. 2023. 

Lucie Jandurová (W16) z Jilemnice

Dorostenci lepší juniorů

Zajímavostí závodů po oba dny bylo, že dorostenci si „vyšlápli“ na juniory, a to platilo v kategoriích kluků i holek.

Neporažený Daniel Malušek z SK NMNM

Ve sprintu kategorií M17/M19/MJ bylo dokonce šest dorostenců rychlejších než první z juniorů. Vyhrál Daniel Malušek (SK NMNM) před Matyášem Martanem (SKP Kornspitz) a Janem Gregorem (Letohrad). Prvním juniorem byl Jakub Kudrnáč z Jilemnice). V kategorii děvčat W17/W19/WJ byla nejlepší bezchybně střílejí dorostenka Anna Kulhánková (Jilemnice), druhá skončila juniorka Lenka Bártová (SK NMNM) a třetí další z juniorek Kateřina Pavlů (SKP Kornspitz).

Přemysl Doleček (M16) z Letohradu v NMNM neuspěl, ale žluté startovní číslo udržel

Nedělní hromadným závod opět opanoval dorostenec Daniel Malušek, druhé místo obsadil Ferdinand Jansa z Jilemnice a třetí Jiří Blaha z Pražského biatlonového klubu (PBK), čtvrtá doběhl první z juniorů Šimon Štolfa (Letohrad). Mezi děvčaty už po vítězném žezle sáhly juniorky. Zvítězila Kateřina Pavlů před Veronikou Novotnou (Staré Město) a dorostenkou Annou Kulhánkovou.

Anna Kulhánková z Jilemnice

Kategorii šestnáctiletých dívek kralovaly dorostenky z Jilemnice. Ve sprintu byla nejlepší Sára Červinková a v hromadném závodě Lucie Jandurová. Mezi kluky vyhrál v sobotu Markus Sklenárik z ŠKP Bánská Bystrica, v neděli nenašel přemožitele letohradský Michael Málek.

Kateřina Pavlů, SKP Kornspitz

Výsledkový servis      

Sobota 28. 1. – sprinty

Neděle 29. 1. – hromadné závody

Stupně vítězů sprintu M16: Sklenárik, Jelínek, Málek

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Hermann a Tomáš Procházka