Biatlon frčí všude! Na 20. Olympiádě dětí a mládeže závodili biatlonisté ze všech 14 krajů

31. ledna, 2023

V ČPP Aréně v Hradci Králové byla minulou neděli zahájena již 20. Olympiáda dětí a mládeže. Vlajkonošem pardubické výpravy byl olympijský medailista a mistr světa v biatlonu Ondřej Moravec. Většina sportovců bydlela ve Špindlerově Mlýně, kde byl také Olympijský dům a v jeho blízkosti probíhaly i medailové ceremoniály. Biatlonové závody hostil běžecký areál Vejsplachy ve Vrchlabí. Vedle tradičních zimních sportů, jako je lední hokej, alpské lyžování či krasobruslení, se kraje utkaly také v šachu a běžeckém lyžování zrakově postižených.

Na nedělním slavnostním zahájení se v čele pardubické výpravy objevil Ondřej Moravec v roli vlajkonoše. Slib fair play za všechny sportovce pronesla mladá biatlonistka Eva Drhová (kategorie W15) z Královéhradeckého kraje, která si ve všech závodech vybojovala květinový ceremoniál.

Celkem 105 závodníků ze 14 krajů se postavilo na start pondělního sprintu a úterního závodu s hromadným startem. Olympiády dětí a mládeže se v biatlonových kategoriích mohli zúčastnit pouze dva nejlepší sportovci z kraje, a to ve věkových kategoriích W14, W15, M14 a M15. Že je biatlon celorepublikový sport, potvrdily i středeční štafety trojic, kde o poslední sady medailí bojovalo hned 13 krajů.

Kategorii M14 ovládl Antonín Jelínek, který si do Středočeského kraje odvezl tři zlaté medaile. V mladších dívkách putovaly dva zlaté kovy na Vysočinu. Tereza Dvořáková (W14) zvítězila ve sprintu a s Julií Kabrdovou a Dominikou Kocmánkovou ovládla i štafetový závod. Kompletní sadu medailí v kategorii starších žáků posbíral Matěj Tauchman z Libereckého kraje. V kategorii starších žákyň získala v individuálních závodech stříbrnou a bronzovou medaili Šárka Fiedlerová.

Návrat zimního počasí před zahájením celé Olympiády dětí a mládeže umožnil pořadatelům uspořádat jubilejní ročník v plném rozsahu. Sportovci si díky skvělé organizaci Královéhradeckého kraje a Českého olympijského výboru odvezli nezapomenutelné zážitky. Česká televize se postarala o většinu přímých přenosů ze sportovních utkání.

Jednadvacátý ročník ODM bude v létě 2024 hostit Jihočeský kraj.

Fotostřípky z ODM

Eva Drhová na slavnostním zahájení.
Ondřej Moravec v roli vlajkonoše Pardubického kraje.
Parádní sněhové podmínky v areálu Vejsplachy ve Vrchlabí.
Trojnásobný vítěz Antonín Jelínek v cílové rovince večerního závodu s hromadným startem.
Trenérka a bývalá reprezentantka Natálie Jurčová předává zkušenosti závodníkům Zlínského kraje.
Nejlepší trojice starších žáků v závodě s hromadným startem. Zlatý Matěj Tauchman, stříbrný Adam Hanuš a bronzový Kryštof Beníšek.
Medailistky z pondělního sprintu. Vítězka Tereza Dvořáková, stříbrná Veronika Jandurová a bronzová Julie Kabrdová.

Veronika Černá
Foto: Olympijský tým